SNPI Blog

Blasi over het maatschappelijk effect van aandelen

Door Jeanne Hoogers | vrijdag 14 februari 2014

prof. Joseph Blasi is dé goeroe op het gebied van financiële werknemersparticipatie. Hij is de auteur van -  samen met Kruse en Freeman -  ‘The citizen’s share, putting ownership back into democracy’. En hij spreekt op  het congres ‘Delen is het nieuwe ondernemen’ dat 13 maart 2014 plaatsvindt.

Door Sabrina Broer

Als socioloog heeft Blasi een brede interdisciplinaire interesse in de sociale, economische en politieke ontwikkeling van aandelenbezit van werknemers en in het effect van het idee winstdeling op de Amerikaanse samenleving. Blasi wordt alom erkend als de wereldwijde autoriteit op het gebied van werknemersaandeelhouderschap. Hij bekleedt de J. Robert Beyster leerstoel aan de faculteit Management & Labor Relations aan Rutgers University, waar hij corporate governance doceert en hij heeft een Ed.D. van Harvard University. 

Citizen´s  share
Het idee dat werknemers mede-eigenaar zijn van de bedrijven waarvoor ze werken is op zich niet nieuw. Al in de vroege geschiedenis van Amerika, geloofden de presidenten Washington, Adams, Jefferson en Madison dat elke burger recht had op een eigen stuk grond om daarmee inkomsten te verwerven en een bestaan op te kunnen bouwen. Grond was in die tijd de belangrijkste productiefactor, ook in Europa. De founding fathers legden daarmee de grondslag voor de moderne democratie, gevormd door vrije burgers. Citizen´s share volgt de ontwikkeling van financiële werknemersparticipatie in de Amerikaanse geschiedenis en trekt de vergelijking door naar onze huidige economie. Nu brengen  bedrijven en industrieën de welvaart voort en is het eigenaarschap van deze ondernemingen gebaseerd op kapitaal.

Blasi, Kruse en Freeman hebben tien jaar onderzoek achter de rug in grote en kleine bedrijven naar winstdeling en werknemersparticipatie. Dit vormt een rijke bron om uit te putten voor het boek Citizen´s  Share. En het inspireerde hen om een stap verder te gaan en naar analogie van de oorspronkelijk visie van Amerika’s grondleggers de vraag te stellen of werknemersaandeelhouderschap modern burgerschap en democratie kan versterken.

De auteurs beschrijven hoe werknemersparticipatie inspireert en een positief effect heeft op loyaliteit, productiviteit en innovatie van werknemers. Hun boek geeft ook  inspirerende ideeën voor politici en bestuurders gezien vanuit historisch, economisch en wetenschappelijk perspectief.

Het boek is uit voorraad te bestellen bij SNPI

 

Bestel nu  Citizen´s Share van Joseph Blasi>

 

Blasi horen en ontmoeten

Op het congres Delen is het nieuwe ondernemen geeft Prof. Joseph Blasi van de Rutgers’ School of management zijn reflectie op recent onderzoek in Nederland en schetst een beeld van ontwikkelingen in het buitenland.  

 Het onderzoek gaat in op vragen als: Wat vinden Nederlandse ondernemingen van financiële participatie en hoe zetten ze dit in? Is het een waardevol instrument om te komen tot winst in resultaten en werknemersbetrokkenheid? Gaat dit in de toekomst een grotere rol spelen en hoe dan?

Het boek The Citizen’s Share is inbegrepen in de toegangsprijs voor het congres. Meld u aan
en kom naar het congres ‘Delen is het nieuwe ondernemen’.

 

New Call-to-Action

 

Topics: financiële participatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs