SNPI Blog

Slimme start-ups delen aandelen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 13 januari 2014

Een blog uit het archief maar nog steeds relevant. In Nederland zien we vaak dat een of twee mensen samen een onderneming starten. Aandelenoverdracht naar derden speelt bij de start meestal geen enkele rol van betekenis. Er is immers nog niets verdiend. De oprichting van de BV moet snel, goedkoop en zonder veel rompslomp.

Door Pascale Nieuwland

Juridisch gezien is een BV oprichten niet heel ingewikkeld. De notaris spreekt de zaken met u door en legt ze vast, een en ander gebaseerd op de stand van zaken van dat moment. Er zijn weinig ondernemers die zich in de beginfase echt verdiepen in de stukken voor het oprichten van een BV, laat staan dat ze alle mogelijkheden met aandelen bestuderen. De ondernemer is op dat moment meer dan full-time bezig met ondernemen, het opstarten van de nieuwe business.

Mededurvers
Maar waarom zou je niet meteen bij de start regelen dat iedereen die betrokken is bij de BV aandeelhouder wordt en met jou het avontuur aangaat en aandurft? Een voordeel is ook dat je dan niet telkens wanneer iemand nauw betrokken raakt bij de onderneming toch weer de stap naar de notaris moet maken. SNPI spreekt vaak ondernemers die een jaar of vijf na de oprichting succesvol zijn geworden en de medewerkers van het eerste uur willen belonen of willen laten participeren in het bedrijf. Dan blijkt ineens dat ze eerst de oprichtingsstukken aan moeten passen, de aandelen moeten laten waarderen - omdat de nominale waarde niet gelijk is aan de actuele waarde - en dat er een heleboel geregeld en opgesteld moet worden. De medewerkers van het eerste uur zijn dan vaak teleurgesteld dat het niet meer mogelijk is om aandeelhouder te worden met terugwerkende kracht. Ze kunnen wel vandaag instappen,maar dan rekent de fiscus de hoofdprijs voor de waarde van de aandelen, en krijgen ze in feite niets terug voor hun inspanningen om deze waarde te bereiken. Zij hebben immers hard meegewerkt aan het opbouwen van de onderneming, soms ook nog tegen een lager salaris dan elders.

Niet overal zeldzaam
In de landen om ons heen is financiële participatie in de vorm van aandelen veel bekender in het bedrijfsleven dan bij ons in Nederland. In Sillicon Valley starten praktisch alle bedrijven meteen met meerdere aandeelhouders en is het raar dat je als werknemer geen aandeelhouder bent van de onderneming waar je werkt. Wij hebben die traditie in Nederland niet of nog niet. Allereerst weten wij maar weinig over aandelen. De doorsnee Nederlander heeft nooit te maken met aandelen in een BV. Aandelen worden op de beurs verhandeld en verder niet, zo is het misverstand. Diegenen die wel met een BV en aandelen te maken krijgen, moeten moeite doen om alle informatie over aandelen, de verschillen en alle mogelijkheden en toepassingen te verzamelen. Al snel zit je aan tafel bij de notaris of jurist, die toch al snel een uurtarief heeft van € 150,- of nog veel meer. En tja, het blijft saaie materie in een taaie juridische taal die niet is ontwikkeld om een mooi verhaal te vertellen, maar om precies vast te houden wat iets betekent en wat de afspraken zijn. Daar komt nog bij dat we in Nederland het vreemde vooroordeel hebben dat er een conflict of interest ontstaat als je als werknemer aandelen bezit van de onderneming waar je werkzaam bent. En er zijn nauwelijks fiscale faciliteiten voor ontwikkeld.

Start met een aandelenplan
Toch, een goed plan om aandelen te delen met medewerkers levert in vijf tot tien jaar een positieve return on investment op. Dus ook al bent u geen starter meer, overweeg het. Bijt even door de saaie informatie heen – SNPI kan u hierbij helpen. Bent u wel een starter of staat uw bedrijf aan het begin van een groeispurt, aarzel dan helemaal niet om meteen ook een bedrijfsbreed aandelenplan in te voeren. Wie zo´n plan al meteen bij de start - of in een vroege fase - invoert, kan de medewerkers aandelen tegen een lage instapwaarde bieden. Dus ook voor hen is het extra aantrekkelijk. Voor de ondernemer is de investering lager en het positieve effect loopt langer door.

 

Oriëntatieworkshop 2 juli 2015 Schrijf nu in >>

Topics: aandelen voor medewerkers

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs