SNPI Blog

Zuid-Afrika en aandelen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 10 december 2013

Vorige week overleed Nelson Mandela. Deze week gedenken wij hem.Normaliter schrijf ik blogs over actualiteiten als loonoffers, flexibilisering van de arbeidsmarkt of de crisis. Maar deze keer wil ik starten met Zuid-Afrika. Als ik Nelson Mandela zie, dan denk ik aan de Zuid-Afrikaanse managers met wie ik meer dan 10 jaar geleden samenwerkte. Deze veelbelovende Zuid-Afrikanen maakten destijds veel indruk op mij. Zij vertelden over hun jeugd in Soweto, de tijd van de apartheid en ik zag hoe hard zij werkten om een toekomst op te bouwen in het nieuwe Zuid-Afrika.

Door Pascale Nieuwland

Toen ik begon te schrijven dacht ik: hoe en wat heeft Nelson Mandela nu met aandelen te maken? Helemaal niets, maar toch misschien ook weer alles. Want de mensen die voor een bedrijf werken, willen in feite niets anders dan die jonge managers in Zuid-Afrika. Iedereen die hard werkt en meebouwt aan de toekomst wil waardering krijgen voor wat hij/ zij doet in het bedrijf, de organisatie en de samenleving. Waardering krijgen is meer dan mooie woorden horen, je wilt voor vol aangezien worden, meedenken, meepraten en mee plukken van de resultaten.

Is het een grote sprong naar SNPI? Het gaat om dezelfde gedachte. Het is goed om medewerkers te waarderen met aandelen. Zo kun je inzet en bijdrage belonen, medewerkers mee laten profiteren en ze ook mee laten denken over hoe je als bedrijf het beste aan de toekomst kunt blijven bouwen.  Het klinkt simpel en dat is het in wezen ook. Toch merk ik dagelijks dat directies worstelen met vragen hierover, bijvoorbeeld als zij langskomen voor een gratis adviesgesprek.

Niet zo simpel

Het besluitvormingsproces wat hier aan voorafgaat is niet eenvoudig. Hoe vind je relevante en betrouwbare informatie? De kaders in de Nederlandse wetgeving bieden een ruime mate van vrijheid om zaken in te kleuren en in te vullen. Aan de ene kant erg mooi, maar voor een instrument als aandelen ook wel weer lastig. Er zijn in Nederland geen oplossingen die er heel gemakkelijk als beste uitspringen en hoe moet je een oplossing dan beoordelen voor jouw bedrijf? Wie heeft er gelijk als het gaat om het maken van een plan voor aandelen, regels in een onderhandse akte en de bepalingen in de notariële aktes? Hoe vind je jouw beste weg naar Rome?

Tips

  • Zet de verschillende scenario’s naast elkaar. Zoek iemand die genoeg kennis en ervaring heeft om verschillende scenario’s door te spreken. Pas als u alle keuzes weet, kunt u beslissingen nemen.
  • Iemand die alleen maar beren op de weg ziet, zal u nooit aan een goed plan kunnen helpen. Selecteer adviseurs en experts op hun inzet om u te helpen het plan en uw doelen te realiseren. Want er komen nogal wat disciplines aan de beurt voor het plan rond is: uw eigen accountant, een waarderingsspecialist, een jurist, een notaris, de Belastingdienst.
  • Regel alleen die zaken die echt geregeld moeten worden. En doe dat goed. In een plan moet u regelen waarom u het plan uitvoert, de prijs (waarderingsgrondslag), dividend, zeggenschap, informatievoorziening, wie mogen meedoen, hoe doe je mee, hoe kan je kopen en verkopen en wanneer ben je verplicht de aandelen te verkopen.

Meer dan dit zou je als DGA niet hoeven te weten.

Topics: aandelenplan

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs