Eind juni werd door de commissie Van Dijkhuizen het voorstel voor een nieuw belastingstelsel bekendgemaakt. Als dit doorgaat, betekent het eindelijk eens een kleine meevaller voor aandeelhouders.
Door Pascale Nieuwland
In het nieuwe belastingstelsel wordt het voorstel gedaan om het fictieve rendement op vermogen te verlagen. Extra goed nieuws voor wie boven de fictieve lat uitkomt. Wat betekent het voor aandeelhouders als dit voorstel doorgaat?
Iedereen die aandelen bezit, beursgenoteerd of in de eigen onderneming en niet meer dan 4,99% van een en dezelfde onderneming, noteert dit bezit in box 3. In box 3 valt het vermogen en dat is onder meer spaargeld en aandelen. In box 3 geldt een heffingvrij bedrag. Per persoon ongeveer €20.000,- (het bedrag wordt jaarlijks bijgesteld). Tot dat bedrag betaalt u geen belasting. Alles hierboven wordt belast. Er wordt daarbij nog gerekend met een fictief rendement van 4%, waarover 30% belasting wordt geheven. Ongeacht of u dit rendement wel of niet heeft behaald. Van Dijkhuizen stelt voor om dit fictief rendement te verlagen. Gezien de lage rentestand is een rendement van 4% niet realistisch. Het voorstel gaat uit van een verlaging naar 3% en op den duur wellicht 2,4%. Dit is dus ook goed nieuws voor de (werknemers)aandeelhouders in Nederland.
Er is in Nederlang geen enkele fiscale maatregel gekoppeld aan het hebben van aandelen in de eigen onderneming door werknemers. Er bestaat alleen een coulance voor het geven van een beperkte korting bij de aankoop van aandelen door werknemers – voor langere tijd. Dit in tegenstelling tot veel landen in de wereld, dan geldt bijvoorbeeld een vrijstelling voor het schenken van aandelen. En in landen als Amerika en Engeland zijn er veel fiscale voordelen voor werkgever en werknemer zowel voor het aandelenbezit, als bij het opzetten van een regeling.