SNPI Blog

Prospectusplicht ja of nee?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 11 juli 2013

Het is in Nederland verboden om effecten aan te bieden aan het publiek zonder een algemeen verkrijgbare prospectus die is goedgekeurd door de Autoriteit Financiele Markten (AFM) of een toezichthouder uit een andere Europese lidstaat. Wat betekent dit voor aandeelhoudersplannen voor medewerkers. Is een prospectus verplicht of niet?

Door Pascale Nieuwland

SNPI heeft de vraag voorgelegd aan de AFM. Is een prospectus voor aandeelhouders verplicht als het gaat om aandelen voor werknemers? Zij zijn immers ook geen professionele beleggers en ze gaan wel het risico aan dat de aandelen in waarde verminderen. De prospectusplicht geldt bij effecten, dan speelt verhandelbaarheid een belangrijke rol - ook al is de verhandelbaarheid beperkt. Dat geldt dan al snel voor een aandelenplan voor medewerkers waar op 1 dag per jaar de mogelijkheid om te verhandelen bestaat. Kortom: genoeg redenen om de vraag aan AFM voor te leggen. Het heeft even geduurd maar er is een antwoord.

Uitzondering
Er geldt een uitzondering op de hoofdregel dat een prospectus verplicht is. Dat is als de effecten door een werkgever – of met de werkgever in een groep verbonden rechtspersoon – worden aangeboden of toegewezen aan bestuurders, commissarissen en werknemers. Het kan gaan om huidige of voormalige bestuurders, commissarissen en werknemers. En de hoofdzetel van de werkgever moet gevestigd zijn binnen de Europese Economische ruimte. Is het hoofdkantoor daarbuiten gevestigd komen er enkele voorwaarden bij. Voor veel aandelenplannen voor werknemers geldt dus geen prospectusplicht.

Informatieplicht
De uitzondering ontslaat de werkgever niet van het geven van informatie. Er moet altijd een document beschikbaar zijn dat informatie verschaft over a. het aantal aangeboden effecten, b. de kenmerken van de effecten, c. de redenen voor de aanbieding, en d. de bijzonderheden daarvan. Bovendien zult u – als u gebruikmaakt van de prospectusvrijstelling – een waarschuwing op moeten nemen dat het gaat om een belegging buiten AFM-toezicht. Details over deze vermelding vindt u op de website van AFM.

Advies
Wanneer uw onderneming voldoet aan de voorwaarden voor de vrijstelling ontslaat u dat van een formele plicht. U hoeft niet te wachten op groen licht van de AFM. Het blijft belangrijk om de aandeelhouders in spe goede informatie te geven. Dat is niet alleen een wettelijke eis, maar ook een voorwaarde voor succes. Daarom is het geen gek idee om u toch te verdiepen in de prospectusrichtlijnen. Die zijn immers opgesteld met het oog op behoorlijke en noodzakelijke informatie voor aandeelhouders. Mijn advies is om een vereenvoudigde prospectus op te stellen.

download gratis  SNPI INFORMATIE Prospectusplicht  ja of nee?

Topics: aandelenplan, aandelen voor medewerkers

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs