Blog

Wat is jouw onderneming waard?

Geschreven door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 23 juli 2020

Wat is jouw onderneming waard?

Dat is één van de eerste en ook voor veel ondernemers een hele belangrijke vraag. Je hebt jaren gewerkt aan het opbouwen van een bedrijf en na jaren hard werken, mensen in dienst nemen en uitbreiden ben je gekomen tot waar je nu bent. Na al dat harde werken, wil je ook graag weten wat het bedrijf waard is.

Voor het waarderen van het bedrijf, praten de meeste mensen met de eigen accountant. Begrijpelijk, maar het is beter om een externe partij te vragen om de waarde te berekenen. Kies een Register Valuator die is aangesloten bij de NiRV, de beroepsvereniging waarbij alle Register Valuators in Nederland zijn aangesloten.

Hoe gaat dat waarderen?

Waarderen is een vak apart. Er zijn heel veel manieren om de waarde te berekenen. Wil je waarde weten voor het verkopen van het bedrijf, kies dan voor een DCF methodiek. Een DCF methodiek kijkt naar de toekomstige resultaten en verwachtingen. De kosten voor het waarderen van een MKB-bedrijf liggen rond de € 4.000,- 

Als je eenmaal weet wat je bedrijf waard is, dan komt automatisch de volgende vragen: Wil je de waarde gaan verzilveren? Hoe lang wil je nog doorwerken als DGA. Wil je een stapje terug doen of wellicht helemaal uit de onderneming stappen?

Welke mogelijkheden zijn er om je bedrijf over te dragen?

Kies uit de volgende smaken: 

  • Overdracht aan familie;
  • Management Buy Out of Management Employee Buy Out: overdracht aan managers of aan managers en al het personeel (MBO of MEBO);
  • Management Buy in: overdracht aan een nieuwe directeur/manager (of meer dan één), die zich inkoopt/inkopen (MBI);
  • Strategische overname door een andere onderneming; 
  • Externe investeerder, die (een deel van) de aandelen koopt als strategische belegging.

Neem de tijd en praat ook eens met SNPI!

Weet je nog niet zo goed welke smaken voor je zijn weggelegd en wil je graag ook meer weten over een MBO of een MEBO en het overdragen van de aandelen naar de medewerkers? Neem dan contact op met SNPI en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!

Het overdragen van de aandelen aan het personeel is net zoveel werk als het overdragen aan een andere partij. Het proces verloopt alleen een beetje anders. Ons team heeft al honderden bedrijven geholpen bij het mede-eigenaar maken van medewerkers. Soms een klein deel, soms een groter deel en soms als opmaat tot alle aandelen overdragen. 

Heb je in corona-tijd ons boek besteld, dan komen wij deze zomer graag naar je toe voor een gratis adviesgesprek. Als u je ons de aankoopmail van Managementboek kan laten zien, dan komen wij graag bij je langs. Uiteraard houden wij bij het bezoeken van je onderneming wel de corona-maatregelen in acht.