Blog

Veerkracht

Geschreven door Karen Ubachs | donderdag 20 september 2018

Samen verantwoordelijkheden dragen is een gegeven dat altijd terug keert bij financiële medewerkersparticipatie. Ook de sfeer in het bedrijf en de algemene werklust is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Laatst hoorde ik iemand op een verjaardag zeggen dat diegene het moest hebben van zijn veerkracht. Maar is de kracht om jezelf op te kunnen rapen niet voor iedereen even belangrijk?

Opstaan

Veerkracht is van essentieel belang in het leven en daarmee ook op de werkvloer. Veerkracht is geen vaststaande eigenschap, het is het vermogen je aan te kunnen passen aan extreem stressvolle situaties. Waarom kunnen sommige mensen letterlijk sneller opstaan na een crisis dan anderen? Veerkracht is dan wel geen eigenschap maar veerkrachtige mensen delen vaak wel dezelfde eigenschappen en vaardigheden. Mensen die sneller opkrabbelen scoren hoog als het gaat om empathie en optimisme.

We komen veerkracht vaak tegen in films, de hoofdpersonen staan na grote negatieve ervaringen weer op. Na een ernstig ongeluk, ziekte of het overlijden van een naaste kan iemand letterlijk omvallen. Dit zijn grote gebeurtenissen in de privé sfeer maar ook een felle discussie met een collega of niet gehaalde deadlines kunnen iemand laten struikelen. Veerkracht op de werkvloer onderhouden en versterken, is een verantwoordelijkheid van de gehele onderneming. Het bewaken van de veerkracht van een onderneming is een gezamenlijke zorg.

De - we laten niemand achter - cultuur

Samen sterk is misschien wel het belangrijkste aspect van medewerkersparticipatie. Door minder zichtbare taken - zoals het onderhouden en versterken van de veerkracht binnen een organisatie - ook een verantwoordelijkheid van iedereen te maken, vergroot je de kans op een toereikende hand op het juiste moment. Deze uitgestoken hand leidt tot saamhorigheid wat weer bijdraagt aan een collectieve participatie cultuur.

Veerkrachtige mensen verwerken tegenslag sneller dan gemiddeld en daar heb je baat bij op de werkvloer. Vaak is er in ons hectische leven vol deadlines niet eens tijd om stil te staan bij tegenslagen omdat werk op je ligt te wachten. Je moet door, het werk gaat ook door. Op dit punt komt de gezamenlijke zorg om de hoek kijken, en merk je hoe belangrijk het is dat ook verkracht een gezamenlijke zorg van het bedrijf is. 

Veerkracht gaat hand in hand met vertrouwen. Vertrouwen hebben in de mensen om je heen, je collega's. Een bedrijfscultuur wordt gevormd door de mensen in de organisatie en deze cultuur speelt een grote rol bij het succes van de in en doorvoering van financiële participatie.

Veerkrachtige ondernemingen reageren makkelijker op een veranderende markt en kunnen hun koers met meer gemak aanpassen als het even iets minder goed gaat. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met bedrijfsbrede participatie in de vorm van aandelen dit ook hebben.

Workshop

Wij informeren bedrijven zo goed mogelijk over de mogelijkheden op het gebied van werknemersparticipatie. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? En hoe het invoeren van zo'n plan precies in zijn werk gaat? Schrijf u in voor onze workshop op 15 november 2018.

 

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl.