SNPI Blog

Succesverhalen: mede-aandeelhouders bij Holland Colours, Vi Company en 2nd Sense

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 5 december 2017

Ons doel bij SNPI is om zo veel mogelijk bedrijven goed te helpen met het opzetten van participatieplannen. Wij geloven namelijk dat wij maatschappelijk een impact kunnen maken, niet alleen voor medewerkers, maar ook op de resultaten van bedrijven. Keer op keer zien wij namelijk weer dat werknemersaandelen een win-win-situatie zijn voor de onderneming en haar medewerkers. Hiervan laten wij graag een paar voorbeelden zien. Ze komen uit de tweede druk van het handboek Iedereen Aandeelhouder. Lees hier wat de ondernemers en hun medewerkers inspireerde en hoe de regeling voor hen uitpakte.

Door Pascale Nieuwland-Jansen

 

Holland Colours

Holland Colours NV is opgericht in 1979 en staat sinds 1989 genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het bedrijf is een onafhankelijke Nederlandse onderneming met vestigingen in Noord-Amerika, Mexico, Europa en Azië. Holland Colours maakt producten voor het inkleuren van kunststoffen.

Vanaf de oprichting is gekozen voor aandeelhouderschap door medewerkers. Nu is iets meer dan 50% van de aandelen van Holland Colours NV in handen van beleggingsmaatschappij Holland Pigments BV, waarin onder meer alle circa 400 medewerkers van Holland Colours deelnemen. De huidige en gepensioneerde medewerkers bezitten circa 23,5% van de aandelen van Holland Pigments BV. Ondernemerschap, respect en verantwoordelijkheid voor de maatschappij en medewerkers zijn belangrijke kenmerken van de bedrijfscultuur van Holland Colours.

www.hollandcolours.com
www.hollandpigments.com


VI Company

VI Company is een super gespecialiseerd bedrijf en actief in een nichemarkt. Het is gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van websites en applicaties voor financiële instellingen en combineert hoog niveau financiële kennis met hoog niveau ICT. Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam, daar werken bijna 30 mensen.

In 2017 vierde VI Company zijn tienjarig bestaan met het uitdelen en uitgeven van certificaten van aandelen aan de medewerkers. De twee oprichters, Kees de Koning en Tim Oskam zeggen op de website van het bedrijf: “Together we continue to build VI Company. If we are successful as a company, we all are. And vice versa: Success is the most fun when you can share it.” Dit zorgt voor een bedrijfscultuur die fun mixt met serieus en waar mensen nadenken over hoe je echt kan leren en jezelf verbeteren.

www.vicompany.nl

participatie en medezeggenschap op kantoor aan tafel

2nd Sense

2nd Sense is een jong bedrijf met vier oprichters. Het is in 2013 ontstaan uit een fusie van hun twee bedrijven: 2ndNature en Movisense, formeel op dat moment zonder personeel. Het bedrijf bracht synergie tussen projectmanagement, procesmanagement en Systems Engineering voor infrastructurele en ruimtelijke projecten.

De vier oprichters creëerden een 'cyane' organisatie met zelfsturende teams, volgens de holacratische methode. Aandeelhouderschap door medewerkers hoort daar vanzelfsprekend bij, vinden zij. Inmiddels werken er in totaal bijna 25 mensen, de meeste zijn consultants.

https://www.2ndsense.nl/

Meer lezen over deze bedrijven en hun participatieregeling? 

Meer lezen over de participatieplannen van deze bedrijven en hun route naar succes? Benieuwd of u ook uw bedrijfsresultaten kunt verbeteren door middel van een participatieregeling? Bestel dan de tweede druk van ons handboek "Iedereen Aandeelhouder".

Handboek iedereen Aandeelhouder 2e druk bestellen

Topics: financiële medewerkersparticipatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs