Blog

Stappenplan voor start-ups. Hoe verdeel je aandelen?

Geschreven door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 2 maart 2017

Weet je nu al dat je bedrijf niet kan bestaan zonder toegewijde medewerkers of ben je met een paar ondernemers samen van plan om een bedrijf te starten of allebei? Dan is dit goed nieuws.

Natuurlijk wil je al zoveel mogelijk tijd doorbrengen in je droom en het delen van je ambities. Maar er zijn een paar dingen die je toch moet regelen. Maak slimme keuzes en je zult er heel lang de vruchten van plukken, net als je mede-oprichters en de mensen die gaan helpen de droom en de ambitie waar te maken. Vergeet niet om ook alvast na te denken over hun plek in het bedrijf. Door medewerkers te zien  en te benaderen als mede-ondernemers en mede-investeerders kun je met elkaar andere afspraken maken over beloning en inzet.  Jij kiest voor hen, maar zij kiezen ook voor jou. In Silicon Valley is dit vrij gebruikelijk en het werkt. Dat hoeft niet voor dezelfde 100% als die van de oprichter(s) en het is ook niet heel ingewikkeld om te regelen. Dat kan met het 3 stappenplan voor start-ups.

Stap 1 Kies de rechtsvorm

De BV is de meest flexibele vorm en staat toe dat mensen op verschillende manieren deelnemen aan een bedrijf.  Je kunt meer of minder eigenaar zijn en meer of minder meebeslissen. Deelnemers kunnen relatief eenvoudig in- en uitstappen. Zo zit je als ondernemer niet voor de rest van je leven vast aan het bedrijf en kun je medewerkers juist meer bij het bedrijf betrekken.

Stap 2 Kies de participatievorm

Er zijn vier vormen om oprichters en medewerkers aandelen in een bedrijf te geven. Je kunt voor de oprichters een andere vorm kiezen dan voor het personeel. Dat is prima, je hebt toch verschillende belangen en doelen. Kijk naar wat gaat werken voor het resultaat: succes voor het bedrijf, gelukkige medewerkers en ondernemers.

Stap 3 Kies een implementatievorm

Verfijn je keuzes verder zodat je een plan krijgt dat precies past voor de oprichter(s) en medewerkers. Moeilijk en ingewikkeld? Valt mee. Het is nog niet heel gebruikelijk om dit zo te regelen, dus er zijn nog veel bedrijfsadviseurs die beren op de weg zien, die er niet zijn. Vraag advies aan mensen met veel ervaring op dit gebied.