SNPI Blog

Op zoek naar investeerders? De crowd is al binnen.

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 14 december 2016

Crowdfunding Medewerkersaandelen

Bij de huidige lage rentestand kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheek voor je huis over te sluiten. Maar hoe staat het met de bedrijfsleningen? Wie zoekt naar investeerders heeft meer mogelijkheden dan op het eerste gezicht lijkt.

Door Pascale Nieuwland

In de afgelopen jaren zijn met name jonge bedrijven creatief geworden in het vinden van investeerders, geprikkeld door de crisis en terughoudende banken. Talloze nieuwe vormen van investeerders popten op: crowdfunding, vele kleine investeerders nemen een groot risico maar voor een relatief klein bedrag, enthousiaste jonge ondernemers gingen weer vaker om tafel met kapitaalkrachtige ouders of familieleden en ondernemersorganisaties richtten kredietunies op, waarbij ondernemers elkaar krediet verlenen inclusief advies en in de retail zien we weer nieuwe coöperaties opkomen, waarbij de klanten meefinancieren. Voor kapitaalkrachtige consumenten is de stap om te lenen aan een bedrijf aantrekkelijk nu de rente op de spaarrekening nagenoeg nul is geworden. Ook hebben ze vaak een negatieve ervaring met koopsompolissen achter de rug. Dus waarom niet investeren in een bedrijf dat je kent en waar je wel vertrouwen in hebt?

Incrowd
Veel ondernemers die op zoek zijn naar investeerders kijken eigenlijk alleen naar buiten: toekomstige klanten, leveranciers, kapitaalkrachtige familieleden en andere externe financiers. Maar vergeet niet om ook binnen de onderneming te kijken. De eigen medewerkers zijn op de kapitaalmarkt net zo goed consumenten die nauwelijks rendement op spaargeld behalen. Bovendien zijn zij bij uitstek stakeholders die vertrouwen in het bedrijf hebben. Mocht dat niet zo zijn, dan is het raadzaam om het businessplan en de bedrijfsprocessen nog eens kritisch door te lichten, uiteraard samen met hen.

Eindejaarsinvestering
Bedrijven waar het goed gaat hebben verschillende manieren ontwikkeld om de eigen mensen extra te belonen, als het goed gaat. Zeker aan het eind van het jaar is dat een traditie. Natuurlijk hebben uw medewerkers vaak al een bestemming in gedachten voor het financiële extraatje. Misschien is het een goed idee om nu te beginnen met nadenken over hoe uw medewerkers het bedrijf kunnen helpen ontwikkelen door erin te investeren. Met een aandelenplan voor medewerkers, waar alle medewerkers aan mee kunnen doen, op vrijwillige basis, kunt u ze vragen om bijvoorbeeld een dertiende maand terug in het bedrijf te investeren. Als het goed gaat met het bedrijf gaat hun investering renderen in de vorm van dividend. Bovendien kunnen ze als aandeelhouder of certificaathouder direct of indirect meepraten over de koers van het bedrijf.

2017
Misschien een goed voornemen voor 2017. Nadenken over een aandelenplan voor de medewerkers. Het bedrijf krijgt medewerkers met een lange termijnbelang in het bedrijf en investeerders met relatief gematigde verwachtingen over hun rendement. En de medewerkers krijgen de kans om een fundamenteel oordeel te geven over het bedrijf. Heb ik er vertrouwen in of niet? Uiteraard kunnen medewerkers om allerlei persoonlijke redenen toch afzien van investeren in hun eigen bedrijf ook al hebben ze er alle vertrouwen in. Maar elk bedrijf zou dit toch aan moeten durven.

 

Gratis Wie kan delen,  kan vermenigvuldigen  nu aanvragen >>

 

Topics: aandelenplan

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs