Blog

My way

Geschreven door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 28 november 2017

Een nieuwe generatie ondernemers stelt zich de vraag wat medewerkers helpt om hun talent te ontwikkelen en in te zetten. Daarom onderzoeken zij de mogelijkheden om ondernemerschap met medewerkers te delen. Bij het jaarlijkse, feestelijke SNPI-diner waren relatief veel nieuwe gezichten. Eén van die nieuwe gezichten is van Jack Vos. 

Door Pascale Nieuwland-Jansen

 

Ik heb Jack Vos uitgenodigd als spreker omdat hij als ondernemer en in zijn onderneming een echt onderzoek is gestart naar de vraag: wat maakt mijn medewerkers gelukkig? Bijzonder is hoe hij zich tijdens die zoektocht heeft ontwikkeld, persoonlijk, als ondernemer en als bedrijf. Jack Vos ging te rade bij experts en wetenschappers en paste wat hij vond toe in zijn bedrijf, Luyten Adviesgroep. Hij vertrok vanuit een persoonlijke frustratie dat het bedrijf dat hij als medewerker had overgenomen van zijn baas, niet vanzelf liep op de manier die hem voor ogen stond. En vanuit de simpele optelsom dat de medewerkers met elkaar veel meer talent hebben dan de ondernemer in zijn eentje kwam hij op de vraag: Wat maakt mijn medewerkers gelukkig? Want, zo was zijn gedachte, happy cows give more milk. Als ik wil dat mijn medewerkers hun talent ontwikkelen en inzetten moet ik zorgen dat ze gelukkig worden.

Meer betekenis 

Vos liet zich inspireren door het entropieconcept. Hoe hoger de entropie, hoe lager de betrokkenheid. Entropie wordt hoger door gedoe, door wantrouwen. En het wordt lager door vertrouwen, vrijheid, verantwoordelijkheid en inzetten op vitaliteit. Een tweede inspiratiebron is Tal Ben-Shahar, de Harvard expert op het gebied van happiness, die zich ook weer baseert op Maslow en zijn bekende piramide waarin het gaat over de vraag wat mensen helpt om zich te ontwikkelen. In de top van de piramide zijn waarden als betekenis vinden, van betekenis zijn voor anderen en dienstbaarheid. Met dit in het achterhoofd ging Vos meten in het bedrijf: welke waarden vinden mensen persoonlijk belangrijk, zien ze terug in het bedrijf en zouden ze in het bedrijf willen zien. En hij ging aan de slag om de waarden die de medewerkers belangrijk vonden meer ruimte te geven in het bedrijf. Ten slotte, maar zeker niet in de laatste plaats, gingen hij en zijn medewerkers ook aan de slag met de vraag: wat maakt onze klanten gelukkig? Hoe kunnen we zorgen dat we vrienden worden?

My Way

Jack Vos is zelf een medewerker die het bedrijf van zijn baas overnam. Ook Vos ontwikkelde zich verder, van ondernemer tot onderzoeker, coach en uitvinder. Als wat hij bedenkt niet meteen 100% werkt, blijft hij steeds opnieuw luisteren naar zijn medewerkers, meten in het bedrijf en zoeken naar nieuwe oplossingen en aanpakken om de cultuur in het bedrijf verder te ontwikkelen en te komen tot echt gedeelde waarden en soul energie – het krijgen van een goed gevoel. Het bedrijf werd in 2015 uitgeroepen tot slimste bedrijf van Nederland ( door MKB Krachtcentrale). Vos coacht zijn medewerkers tot mede-ondernemers, door het versterken en ondersteunen van hun intuïtie en ambitie. Het gaat ook bij hemzelf steeds minder om ‘me’ en steeds meer om ‘we’. Iedereen is mede-ondernemer als het gaat om uitvoering. De volgende vraag – die ongetwijfeld een keer zal komen – is hoe dat eruit kan gaan zien op financieel en strategisch niveau. Het zal u niet verbazen dat sommige gasten bij het SNPI-diner al een idee hadden.

Iedereen aandeelhouder

De gasten van het SNPI-diner gingen naar huis met de nieuwe tweede druk van het handboek Iedereen Aandeelhouder. Nieuw in deze tweede druk is onder meer de case van 2nd Sense.
Geen kans gezien om bij het SNPI-diner aanwezig te zijn? Geef uw eerste druk van het handboek Iedereen Aandeelhouder aan iemand anders door en bestel hier voor uzelf een nieuw exemplaar. Bent u of uw onderneming deel van het platform? Dan kunt u er eentje gratis ontvangen, stuur dan even een mail naar mail@snpi.nl