Veel bedrijven willen graag de medewerkers op een goede manier belonen voor hun inzet en betrokkenheid. Bij bedrijven waar de medewerkers de belangrijkste asset zijn, zie je dat de arbeidsvoorwaarden keurig geregeld zijn en dat men zoekt naar onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden. En (extra) belonen is dan een relevante secundaire arbeidsvoorwaarde, maar ook lastig vorm te geven.
Het belonen van medewerkers -bovenop het afgesproken salaris - is dan een onderwerp dat veel ter tafel komt bij SNPI. Ondernemers zijn op zoek naar manieren om medewerkers te belonen. Dit is helemaal niet, zoals wel gedacht wordt, als compensatie van een te laag salaris. In Nederland vallen veel bedrijven onder een CAO en die wordt netjes gevolgd. Verder zie je in de branches waar de medewerkers een belangrijke asset zijn, dat de salarissen altijd marktconform zijn.
Helaas is het belonen van medewerkers relatief duur. Een winstdeling wordt in de hoogste schijf belast en netto houdt een medewerker er maar 50% van over. De werkkostenregeling is zo beperkt, dat alleen al de kantinekosten voldoende zijn om de werkkostenregeling te vullen. Er is heel weinig ruimte in het Nederlands Belastingstelsel om uw medewerkers te belonen. Heel erg jammer, er zijn namelijk heel veel bedrijven die dit graag willen doen.
In deze blog vertellen wij meer over het belonen van medewerkers en de verschillen tussen de beloningen.
Winstdeling is eenvoudig toe te passen en makkelijk te bedenken. U maakt een regeling op basis van objectieve criteria. U bepaalt zelf of het bedrijfsbreed of per functie geldt en wat de verschillen zijn.
Winstdeling lijkt een heel woud aan verschillende mogelijke vormen, maar in feite is dat niet zo. Kijk bijvoorbeeld naar moderne varianten zoals SARS, Phantom Shares en andere vormen van belonen die op basis van de aandelenkoers wordt berekend. Al deze vormen van winstdeling, die gebaseerd zijn op de aandelenkoers, zijn gewoon soorten winstdeling. Fiscaal worden deze vormen op dezelfde manier belast als een gewone winstdeling.
Deze vormen van belonen kunnen alleen interessant zijn voor bedrijven die geen aandelen meer kunnen verkopen en wel elk jaar de aandelenkoers berekenen aan de hand van een formule gebaseerd op een DCF-berekening. Heb je geen aandelenplan en bereken je niet jaarlijks de prijs van de aandelen, dan zijn deze vormen niet geschikt.
Een gewone winstdelingsregeling is dan een betere keuze en scheelt heel veel kosten. Je hoeft namelijk niet elk jaar de aandelenprijs te berekenen.
Opties zijn echt iets uit de jaren 80 en overgewaaid uit Amerika. Een optie is een recht om aandelen in de toekomst te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Veel start-ups passen dit toe omdat ze in het begin geen hoge salarissen kunnen betalen.
In theorie een heel mooi mechaniek. Fiscaal in Nederland alleen niet gunstig voor de medewerkers. De behaalde winst moet worden afgerekend en zo kan het verzilveren van een optie een dure grap worden voor de medewerkers. Helemaal als zij de aandelen gewoon willen houden en niet meteen gaan verkopen.
Als het goed is komt er wel nieuwe wetgeving per 1/1/21, die het mogelijk maakt om het moment van belasting betalen uit te stellen, maar dat neemt niet weg dat een medewerker veel belasting betaalt over de behaalde winst.
Aandelen of certificaten van aandelen kunnen ook worden toegepast voor het belonen, maar het is eigenlijk veel meer. Het geven of verkopen van aandelen aan het personeel is ook een strategisch besluit en als je het goed toepast, heeft deze vorm de meeste positieve effecten. Medewerkers worden via de aandelen of certificaten mede-eigenaar van het bedrijf. Via dividenden en een eventuele waardestijging ontvangen ze een premie als het goed gaat met hun bedrijf.
Een minderheidsbelang van de aandelen valt fiscaal in box 3 en dat is behoorlijk gunstig. Tot een bepaald bedrag is het belastingvrij. Waardestijgingen zijn ook onbelast. Dividendbelasting kan door een minderheidsaandeelhouder jaarlijks worden teruggevraagd bij de belastingaangifte en dat betekent dat uiteindelijk 100% van het dividend bij de medewerker terecht komt.
Ons team heeft al honderden bedrijven geholpen met vraagstukken over belonen en met mede-eigenaar maken van de medewerkers. Wij helpen je graag!
Wil je eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn! Ons kantoor is helemaal "Corona-proof", maar afspreken via teams is ook mogelijk.