SNPI Blog

Hoe ontwerpt u uw eigen aandelenplan?

Door Karen Ubachs | donderdag 4 april 2019

Bij het ontwerpen van een aandelenplan voor medewerkers gaat veel aandacht uit naar de keuze van de juiste vorm voor de financiële participatie en het afwegen van alle mogelijkheden. Wat wil u als ondernemer? 
Het belangrijkste bij de start van het ontwerpen van uw eigen aandelenplan is het bepalen van uw doelstellingen en wat u als ondernemer wel en niet wil. Stap 1 is het maken van keuzes. Wij hebben voor u de 5 belangrijkste basiskeuzes op een rij gezet.

Zeggenschap of geen zeggenschap
Zeggenschap geven aan medewerkers is een belangrijke keuze en ook voor veel ondernemers een moeilijke keuze. De behoefte aan zeggenschap over de koers van de onderneming verschilt per medewerker en per bedrijf. U kunt een vorm kiezen die bij uw wensen en die van uw medewerkers past.
Er zijn drie vuistregels

  1. Zoek naar een goede balans tussen financieel risico voor de medewerker en invloed door de medewerker.
  2. (Mede)zeggenschap kan in de juiste vorm worden gegoten, die past bij de onderneming en de medewerkers en het soort plan.
  3. Gaat het eigenlijk alleen puur om een toevoeging aan het beloningssysteem waarbij de directie het stuur volledig in handen houdt dan is zeggenschap minder relevant.

Bedrijfsbreed of toch maar niet 
Een participatieplan kan bedrijfsbreed worden uitgewerkt of alleen voor bepaalde functieniveaus (MT). Bij het ontwerpen van een nieuw plan is SNPI een voorstander van een brede regeling. Uit onderzoeken uit binnen- en buitenland blijkt namelijk dat bedrijfsbrede regelingen meer positieve effecten hebben, dan regelingen voor alleen de top. Betrokkenheid bij de onderneming is niet exclusief voor management. Wat je wel zou kunnen doen is functiegroepen maken in de regeling. Het management mag meer certificaten of aandelen bezitten dan andere functiegroepen.

Kopen of schenken
Wilt u uw medewerkers belonen of bent u meer op zoek naar het vergroten van ondernemerschap? Of een combinatie van beiden? Wilt u iets met aandelen doen als beloning dan past schenken daar beter bij dan aandelen laten kopen door uw medewerkers. U kunt het schenken van aandelen mogelijk met winstdeling combineren. U moet zich wel realiseren dat als u besluit om aandelen alleen te schenken, dat de effecten die een aandelenplan heeft gelijk zijn aan de effecten van reguliere beloningsvormen.

Onderzoek toont echter ook aan dat schenken en kopen andere effecten hebben. Wanneer medewerkers aandelen kopen, dan zij zich meer bewust  van het aandeelhouderschap en het gevoel van mede-eigenaarschap wordt vergroot. Denk aan het verschil tussen het bezitten van eigen auto versus een lease-auto. 

Verplicht of vrijwillig
Een plan geeft medewerkers de kans om te laten zien dat zij achter de onderneming staan en er vertrouwen in hebben. Dat vertrouwen kun je niet afdwingen. Als leden van het managementteam niet deelnemen aan een plan, wekt dat de indruk dat zij er geen vertrouwen in hebben. Het is dus van belang dat zij het plan steunen en deelnemen aan het participatieplan. Op dit niveau kan verplichting zinvol zijn, maar alleen als er voldoende draagvlak is bij het management.

Risico’s voor de onderneming
Over het algemeen kiest een bedrijf met een aandelenplan voor een stabiele koers en continuïteit. Risico's blijven zo overzichtelijk - zowel voor de deelnemers als voor het bedrijf. Voorkom dat de onderneming in een situatie kan komen, waarin zij moet terugkopen of uitkeren, terwijl het niet wenselijk is.

Meer weten over hoe u een plan ontwerpt? Bestel dan het boek "Iedereen aandeelhouder", het handboek voor financiële medewerkersparticipatie. In verband met ons 25-jarig bestaan ontvangt u een tweede exemplaar cadeau via de 1+1 gratis actie. Doe uw voordeel ermee en verdiep u eens samen met een collega of medeoprichter in de wereld van financiële medewerkersparticipatie.

Koop nu hier voor slechts 25 euro het boek Iedereen aandeelhouder – Handboek financiële medewerkersparticipatie.

Bestel het boek

Topics: DGA, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs