Velen van u zijn getroffen door de coronacrisis. Hopelijk bent u gezond gebleven. Bij het ene bedrijf is het effect van de crisis minimaal en bij het andere veel groter of nog helemaal niet in te schatten.
We weten niet hoelang de maatregelen om het virus in te dammen nodig blijven en in welke mate. Het blijft voorlopig onzeker wat het effect van deze crisis zal zijn op uw organisatie en de resultaten van het jaar 2020 en 2021. De onzekerheid maakt het organiseren van een handelsdag lastig.
SNPI ontvangt veel vragen over het organiseren van een handelsdag. De meeste handelsdagen vinden eenmaal per jaar plaats in de periode april t/m juli. Dat is alweer snel. In het kort een paar eenvoudige tips.
Kunt u de waarderingsgrondslag niet goed invullen. Omdat u bijvoorbeeld geen goede prognose kunt maken van 2020 of u werkt op basis van historische cijfers. In dat geval kunt u overwegen om de handelsdag uit te stellen.
Hoe lang u de handelsdag uit gaat stellen, hangt geheel af van uw situatie. Er zijn wel wettelijke regels voor het houden van een handelsdag, ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven.
Heeft u weinig tot geen last van de crisis, of geen extra positief effect op de cijfers, ook dat is denkbaar, dan kunt u de handelsdag gewoon door laten gaan. U kunt met de crisis rekening houden in de waarderingsgrondslag.
De meeste bedrijven keren dividend uit na het vaststellen van de jaarrekening. Veel bedrijven kiezen er in deze situatie voor om geen dividend uit te keren of later dividend uit te keren.
Belangrijk bij het organiseren van een handelsdag is rust. Is er onrust in de organisatie of samenleving, dan ontstaat er paniekvoetbal. Medewerkers willen dan graag de aandelen of certificaten van aandelen verkopen. De regeling raakt dan uit balans. Bij onrust raden wij aan om de handelsdag uit te stellen. Ook de beurzen sluiten wel eens de markten.
Heeft u vragen over de handelsdag en u heeft advies nodig van SNPI, neem dan contact op via onderstaande button en er wordt een call ingepland.