SNPI Blog

Equity for punks: hoe beloon je een shareholder?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 23 augustus 2018

Onlangs was ik in Brussel en kwam per toeval in het café van Brewdog terecht. Een keten en brouwerij uit Schotland, die ik nog niet kende. Het café was zoals veel café’s. Hangbanken en veel, heel veel bier op de tap.

Equity for punks

Op de tafels zag ik een folder liggen en als je met aandelen werkt zoals ik doe, dan valt een titel als equity for punks wel op. Met belangstellig begon ik in de folder te lezen. Brewdog is een keten met eigen brouwerijen en een groei van heb ik jou daar. De folder bleek een prospectus te zijn en je kunt aandelen kopen van deze keten. Als aandeelhouder heb je extra voordelen. Uiteraard - op basis van het aantal aandelen - een leuke korting in het café en als je jarig bent krijg je, hoe kan het anders, gratis bier. Maar er hoort ook een shareholder brew day met muziek en allerlei andere ‘bier’-voordeeltjes bij het aandeelhouderschap. Alles wat jonge (en waarschijnlijk ook oudere) bierdrinkende punkers wel aanspreekt. En o ja het rendement is ook erg goed. Brewdog groeit jaarlijks behoorlijk en dat resulteerde tot nu toe in een stijging van de aandelenkoers van vele procenten. 

brewery-1417878

Dat is een leuke belegging!

De folder was echt supergoed gemaakt. Brewdog had heel duidelijk voor ogen wie aandeelhouder zou willen worden. Bierliefhebbers die aandelen willen kopen, die niet alleen financieel wat opleveren, maar ook extra’s bieden. Hier kunnen bedrijven met een participatieplan veel van leren, dacht ik meteen. Brewdog is niet veel anders dan onze bedrijven in het platform die een participatieplan hebben. Bij een club als Brewdog wil je graag horen, als je de kroeg kent, de bieren lekker vindt en denkt: dat is een leuke financiële belegging.

De extraatjes doen het

Beleggen in je eigen onderneming doe je ook nooit alleen omdat het financieel aantrekkelijk is. Het is altijd en, en. In de basis moet het plan kloppen en moet er rendement zijn, anders zit het plan in de basis niet goed. Wat een plan echt aantrekkelijk maakt, is dat je ergens bij mag horen, meer mag dan andere en dat het privileges geeft. Dat kan zijn zeggenschap, informatie, maar ook waardering. Medewerkers moeten het gevoel krijgen dat ze het verschil kunnen maken. En laten we eerlijk zijn gratis bier helpt. Dus organiseer voor de mensen die de moeite nemen geld te investeren in het bedrijf door het kopen van aandelen iets extra’s. Een mooi diner of feest met gratis eten en drankjes. Maak uw aandeelhouder bijzonder en beloon ze op meerdere manieren.

Niets doen is geen optie!

Brewdog begrijpt dat beter dan ieder ander. Kijk ook eens op www.brewdog.com en doe inspiratie op! Ik zeg altijd maar “beter goed gejat, dan slecht bedacht”.

Hulp nodig bij uw plan, neem dan contact op met ons secretariaat of word lid van ons platform.

Wilt u meer weten over financiële werknemersparticipatie, werknemers met aandelen in de onderneming of andere vormen van participatief belonen? Download dan gratis onze handleiding, via de link hieronder.

Download de handleiding

 

Topics: werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs