Is het eenvoudig om te starten met medewerkersparticipatie? Ja eigenlijk wel, want alles wat je in de organisatie doet om medewerkers te faciliteren beter samen te werken en mee te denken met de organisatie is al medewerkersparticipatie.
Het inplannen van de eigen werktijden. De vrijheid om zelf beslissingen te nemen in je werk. Dat alles draagt bij aan de medewerkersparticipatie. Hoe leuker de cultuur op de werkvloer is, hoe blijer de medewerkers. Is er ook een goed marktconform salaris en goede secundaire voorwaarden, dan zie je al dat de medewerkers betrokken raken bij de organisatie.
Wil je meer ondernemerschap en samen een toekomst bouwen, waarbij je als oprichter ook een keer uit de organisatie kan stappen, denk dan eens aan financiële medewerkersparticipatie in de vorm van aandelen of certificaten van aandelen. Waarom zou u dat doen?
1. Het maakt de onderneming aantrekkelijk en zorgt voor betrokken medewerkers
Ondernemingen kunnen bestaan en functioneren omdat er medewerkers zijn. Hoe kennisintensiever de business, hoe belangrijker de medewerkers zijn. Hoe meer betrokken en gemotiveerde medewerkers een bedrijf heeft, hoe beter en leuker een bedrijf vaak is. Medewerkers die zich verbonden en betrokken voelen, zetten zich in voor de zaak, zijn minder vaak ziek en denken echt mee op de werkvloer. Ze helpen collega's als het nodig is en dragen ideeën aan om processen of projecten te verbeteren.
Medewerkers vinden het fijn om mee te mogen denken, serieus genomen worden en een mate van invloed te hebben op processen en het beleid van een onderneming. En dat geldt niet enkel voor hoger opgeleide medewerkers.
Hoe beter iedereen mee mag en kan denken, hoe beter vaak de prestaties zijn van een organisatie en helemaal als iedereen van de winsten mee mag profiteren in de vorm van dividend. De combinatie meedenken en meeprofiteren geeft hele positieve effecten op een bedrijfscultuur en maakt bedrijven aantrekkelijk om voor te werken.
De belangen van de medewerkers en aandeelhouders worden gelijk!
Bij medewerkersparticipaties, en dan vooral de bedrijfsbrede medewerkersparticipatie, zie je dat de winst bij iedereen terechtkomt en niet alleen bij een paar groot-aandeelhouders.
Als medewerkers elk jaar beloond worden voor de inzet en goede resultaten, dan zie je dat medewerkers er veel aan gelegen is om te zorgen dat het goed blijft gaan met een onderneming en dat de prestaties op peil blijven of zelfs gaan groeien.
Een gezonde onderneming en goede prestaties betekent immers dat de medewerkers hier ook van gaan profiteren. De belangen van de onderneming worden de belangen van de medewerkers. Medewerkers zijn dan ook genegen om de organisatie gezond te houden en denken mee aan de toekomst. Wat zien zij op de werkvloer, in de markt, in de omgeving? Onderzoeken laten steeds weer zien dat ondernemingen met een bedrijfsbrede participatie beter presteren dan ondernemingen die dit niet hebben of alleen een participatie voor de top.
Gaat dit automatisch? Nee, het is een samenspel van directie, management en medewerkers. Ook is transparantie van informatie een voorwaarde. Als medewerkers geen data hebben of informatie ontvangen over de business, dan kunnen zij ook niet meedenken en meesturen. Win-win situaties moet je creëren. Vertrouwen is een belangrijke grondhouding en een onmisbaar element in een gezonde ondernemingscultuur.
Uit onderzoeken is gebleken dat ondernemingen met een bedrijfsbrede participatie beter presteren, streven naar continuïteit en niet alleen naar winstmaximalisatie en in dat proces ook nog eens beter voor de medewerkers zorgen, dan kan het ook niet anders dan dat dit goed is voor de economie en de samenleving.
Mijns inziens moet Nederland meer bedrijven krijgen die mede in handen zijn van de medewerkers. Deze bedrijven kijken goed naar baanbehoud, milieu en omgeving. Gaat het goed met het bedrijf, dan gaat het goed met de mensen die er werken.
Het geld dat de winstdeling en dividenduitkeringen opleveren wordt weer uitgegeven door de medewerkers in het eigen land en verdwijnt niet in de zakken van aandeelhouders in het buitenland.
Bedrijven helpen bij het invoeren van een bedrijfsbrede aandelenregeling is intensief en een vrij lang durend proces, maar geeft veel voldoening en energie. De bedrijven die participatie willen invoeren zijn vaak waanzinnig leuke bedrijven, kennen een platte organisatie en hebben eigenaren die zich realiseren dat het bedrijf niets is zonder de medewerkers en hun inzet. Deze eigenaren nemen een heel mooi besluit om het bedrijf te delen met de medewerkers en hen mede-eigenaar maken.
Dit alleen is voor mij voldoende reden om bij SNPI te werken en deze bedrijven te helpen bij het invoeren van een bedrijfsbrede regeling.
Meer weten over het onderwerp en hoe je dit kan toepassen, bestel dan ons boek of kom naar ons SNPI diner volgende week donderdag 7 november in Utrecht. Het SNPI-diner is kosteloos voor de ondernemingen van ons platform. Niet aangesloten en u wilt toch graag deelnemen? Dat kan! Elk jaar mogen nieuwe ondernemingen aanschuiven om kennis te maken. De kosten voor niet-leden bedragen 200 euro excl. BTW. Wilt u het volledige programma bekijken, kijk dan hier