Corona heeft veel invloed op ons dagelijks leven. We werken als het kan vanuit huis. We zien minder mensen extern. Veel afspraken gaan telefonisch of online. We zien ons eigen gezin meer en de huisdieren zijn wellicht het meest blij van allemaal.
Corona gaf tijd en lege agenda's. Het valt mij op dat mensen verschillend reageren op deze nieuwe situatie. Er is een grote groep gewoontedieren, die alle veranderingen in het leven lastig vinden en leven op een volle agenda en veel interactie. Zij hoeven niet na te denken wat ze gaan doen, ze hebben het druk en volgen de vele prikkels. Deze periode moet regelmatig heel moeilijk voor die groep mensen zijn.
Voor mij was het wegvallen van veel reistijd een verademing. Alle werkzaamheden gingen gewoon door. Het was wellicht zelfs drukker dan ooit de afgelopen maanden, maar er was ook meer ruimte ontstaan. Meer werken en toch meer vrije tijd. Dat is gek.
De afgelopen maanden heb ik veel gewerkt. Heel veel projecten gingen gewoon door. En toch had ik ook energie voor andere zaken.
Zo had ik in het begin van de coronatijd een klusfase. Na het werk, ging ik een paar uur aan de slag met een klus in huis. De kamers van mijn dochters zijn aangepakt en opnieuw behangen en geschilderd. Kinderkamers werden tienerkamers. Daarna was de tuin aan de beurt. Perfecte vervanging voor het sporten overigens. Elke dag heerlijk buiten. De tuin heeft er nog nooit zo mooi bijgestaan. Ik heb delen opnieuw ontworpen en een aantal nieuwe borders aangelegd. Het is nu ver in november en de tuin bloeit nog steeds.
Na de klusfase hebben we twee prachtige kittens erbij genomen. Zonder corona was dat niet mogelijk. We hebben nu alle tijd om een band op te bouwen, ze op te voeden en te laten wennen aan de andere kat in huis. Het thuiswerken met kittens is echt vreselijk leuk en kan ik het iedereen aanbevelen. Ik heb zoveel gelachen om die twee gekke pluizebollen. De koffiepauzes zijn knuffelpauzes geworden en elke dag bracht wel een nieuw avontuur met dat kleine spul.
Meer tijd hebben maakte het mogelijk om veel meer verschillende zaken op te pakken. Ik heb in de afgelopen maanden ook allerlei nieuwe activiteiten ontwikkeld voor SNPI en al met al efficiënter en effectiever gewerkt voor SNPI.
De conclusie is eigenlijk dat in een kantoortuin werken niets voor mij is. Ik weet nu dat ik me veel beter kan concentreren als ik alleen zit en geen afleidingen heb van geluiden om mij heen. Het echte nadeel van thuiswerken is dat je alleen luncht, een moment waarop ik collega's echt mis.
Alles bij elkaar heeft deze gekke periode mij veel gebracht. Dat is toch fantastisch.
Misschien moeten we dat meer doen. Elk jaar even een time-out en resetten wat je doet, maar dan wel binnen je gewone werk blijven en niet meteen weer gaan reizen. Tijd geeft ruimte en lucht en dat maakt de meeste mensen ook creatiever en gezonder. Je hebt meer energie om nieuwe dingen op te pakken.
Een paar jaar geleden was er veel aandacht voor bedrijven, die medewerkers vrijheid gaven om een deel van de week niets te doen, dit vanuit de overtuiging dat een dag niets doen, leidt tot meer creativiteit en innovatie. De vraag is of die bedrijven nog bestaan of dat er een andere reden is dat we er niets meer over horen. Hoe dan ook, ik denk nu ook dat het voor het bedrijf en voor de medewerkers goed is als er een goede balans is tussen werken en vrije tijd.
Meer vrije tijd levert ook veel op. Even niets doen of iets anders doen geeft ruimte in het hoofd voor nieuwe ideeën, om goed na te denken over het werk en hoe je dit efficiënter en effectiever kunt doen. Maar ook ruimte voor het bedenken van nieuwe business of nieuwe markten. Ook een betere balans tussen werk en thuis vermindert stress en onrust.
Mij valt het bijvoorbeeld ook op dat parttime werknemers bijna net zoveel doen als full-timers. Werk je 4 dagen, dan doe je alles efficiënter en effectiever. Per saldo heb je praktisch dezelfde output als een fulltimer. Misschien dat 4 dagen werken de norm moet worden.
Veranderen vraagt soms een zetje. Gebruik deze rare periode van corona om wijzigingen door te voeren in het bedrijf. Juist deze crisis schept ruimte om zaken anders aan te pakken. Veranderen is gezond om het bedrijf flexibel te houden en mee te kunnen bewegen met de markt en de omstandigheden.
Misschien moeten we nu ook proberen om die extra tijd vast te houden en het recht op het vrij indelen van je werktijd meer regel te maken dan uitzondering. Innovatie en vernieuwingen zijn altijd belangrijk om bedrijven fit en flexibel te houden.
Wist u dat financiële medewerkersparticipatie helpt om uw bedrijf flexibel en innovatief te houden? Het principe is heel simpel. Als de medewerkers ook in de goede tijden meeprofiteren van de winsten die worden gemaakt, dan zijn medewerkers in de mindere tijden ook bereid meer te doen en meer mee te denken.
Anders gaan werken, tijdelijk even meer werken voor hetzelfde salaris, maar ook meedenken over hoe het beter kan. Afscheid nemen van producten of diensten die niet optimaal zijn en actief andere producten en activiteiten bedenken.
Als mede-eigenaar ben je namelijk intrinsiek gemotiveerd om mee te denken en te veranderen als nodig is. Creëer je ook een "ownership" cultuur op de werkvloer, dan is het helemaal top. Eigen verantwoordelijkheden, meer zelfsturing, zelf bepalen hoe je je werk doet, maar ook meedenken en meepraten bij bepaalde zaken en besluiten. Dan zal je zien dat medewerkers echt bereid zijn om veel voor het bedrijf te doen, ook in slechte tijden.
Als organisatieadviseur zie ik veel bedrijven worstelen met deze vraagstukken. Belangrijk is het om uw eigen wensen en ideeën goed in kaart te brengen. SNPI kan u hier ook bij helpen.
De DGA bepaalt altijd de route en SNPI zorgt ervoor dat u de benodigde informatie hebt om deze route te bepalen. Er is niets op voorhand goed of fout in deze trajecten. Het zijn altijd keuzes.
Wilt u eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!
SNPI heeft over de jaren al honderden bedrijven geholpen met het overdragen van de aandelen naar de medewerkers, MT of bedrijfsbreed. SNPI kan u daar altijd bij assisteren. Wij helpen u graag.
Hebt u in corona-tijd ons boek besteld, dan komen wij dit najaar graag naar u toe. Als u ons de aankoopmail van Managementboek kan laten zien, komen wij graag langs. Uiteraard houden wij bij het bezoeken van uw onderneming wel de coronamaatregelen in acht.