Eigenlijk wilde ik u deze week meer gaan vertellen over onze geplande studiereis naar Amerika in juni van dit jaar. Dat ga ik ook doen. Maar ik wil eerst ingaan op de perikelen bij V&D.
Door Pascale Nieuwland-Jansen
Iedereen heeft er deze week wel een mening over gehad waarom het zo slecht gaat met V&D dat het bedrijf aan de medewerkers ‘vraagt’ om loon in te leveren: van slechtere service tot en met het indammen van investeringsmaatschappijen. Ik denk dan meteen, waarom laat V&D de medewerkers niet allemaal 10% meer uren werken, in ruil voor een aandeel? Op die manier kan je met minder mensen, een hogere productiviteit behalen en staan alle neuzen in dezelfde richting. De salarissen verlagen is wel wat simpel gedacht en werkt averechts als je eerst jaren als beleid hebt gehad om ze te laten stijgen. Waarom is er niet eerder gekeken naar mogelijkheden om de medewerkers een actieve rol te geven en te betrekken bij problemen. Bijvoorbeeld met 70-80% salaris vast en de rest op basis van winstdeling. Gaat het slecht, weet iedereen dat er een tandje harder en beter gewerkt moet worden.
Rendement op geld
De laatste jaren zien we steeds meer van oudsher Nederlandse bedrijven die de aandelen verkopen aan een investeringsmaatschappij, vaak een buitenlandse partij. Deze investeerders willen graag op korte termijn de investering terugverdienen en halen daarvoor alles uit de kast. Zij denken niet als de ondernemer, die voor continuïteit en zekerheid gaat en voor een renderende onderneming. Deze investeerders willen rendement op hun geld. Dat kunnen zij ook behalen door een onderneming vol schulden te stoppen en zichzelf superdividend uit te keren. De manier van ondernemen verandert substantieel met het binnenhalen van deze durfinvesteerders. In zo’n situatie aan medewerkers ‘vragen’ om loon in te leveren, is op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig.
Alternatief
Ik denk dat als je de oude eigenaren van de V&D nu zou vragen of zij nog steeds de aandelen hadden verkocht gegeven deze consequenties, dat ze dan misschien even langer hadden nagedacht en wellicht nee gezegd. Zittende grootaandeelhouders en eigenaren die de aandelen willen verkopen om met pensioen te gaan of omdat ze een andere richting willen kiezen hebben in Nederland niet veel keuze. Aan wie kunnen zij hun aandelen anders verkopen dan aan deze investeringsmaatschappijen?
Kijkje in Amerika
Hoe anders is het in Amerika. De ESOP, employee stock ownership plan, is in de jaren 70, om precies te zijn in mijn geboortejaar 1974 bedacht door Louis Kelsoo. Al 40 jaar bewijst ESOP dat het een hele goede manier is om de aandelen van de eigenaar (DGA) over te dragen aan het personeel. Een faciliteit die ook al 40 jaar wordt gesteund door zowel de republikeinen als de democraten. De ESOP is een fiscaal gunstige manier om aandelen te verkopen aan het personeel. Fiscaal gunstig niet alleen voor de ondernemer, maar zeker ook voor de werknemer. Als Amerikaanse DGA zou je wel gek zijn om dit niet te doen. Lees hier meer over ESOP’s.
Nu weet ik niet of in Amerika, waar de ESOP’s bestaan, ook veel bedrijven worden overgenomen door durfinvesteerders. Maar ik heb het gevoel dat dit er minder zullen zijn, dan dat wij hier in Nederland zien. In elk geval heeft de Amerikaanse ondernemer de keuze om ook voor de toekomst een mooi bedrijf achter te laten via ESOP.
Uitnodiging
Ondernemerschap wordt op velerlei manieren gestimuleerd in Amerika en het onderwerp ondernemerschap door en met medewerkers leeft in Amerika veel meer dan hier in Nederland en Europa. Dat is nu precies wat we zelf willen gaan ervaren tijdens onze studiereis naar Amerika. SNPI is samen met ondernemingen en experts op het gebied van employee ownership uitgenodigd voor het Beyster Symposium op 21-23 juni 2015 in La Jolla Bay in Californië. Wij zijn uitgenodigd door Prof. Joseph Blasi, hij was de eerste J. Robert Beyster Professor of Employee Ownership.
Symposium
Het Beyster fellowshipprogramma is gericht op onderzoek en studies op het gebied van employee ownership en winstdeling. Elk half jaar presenteren deze fellows hun onderzoeken op een symposium, Het Beyster Fellowship Symposium. Op dit symposium kunt u alle experts op het gebied van Employee ownership ontmoeten en kunt u presentaties bijwonen over de laatste onderzoeken op dit gebied. Meer informatie over dit symposium is hier te lezen. SNPI is zeer vereerd met deze uitnodiging van Prof. Blasi. SNPI wil deze kans graag met haar leden en andere geïnteresseerden delen. SNPI heeft met Prof. Blasi kunnen afspreken dat wij met een delegatie mogen deelnemen.
Bedrijfsbezoeken
Nu deze kans er al ligt willen we dit bezoek aangrijpen om een echte studiereis te organiseren naar Amerika. Het idee is om naast het Beyster symposium het bezoek uit te breiden met bedrijfsbezoeken en andere interessante gesprekken aldaar. Ons inziens een perfecte mogelijkheid om eens in Amerika te kijken wat daar allemaal is op het gebied van financiële participatie voor zowel ondernemers als medewerkers ideeën op te doen en uw kennis op dit gebied verder uit te breiden en in contact te treden met organisaties in Amerika.
Geïnteresseerd? Neem dan even contact op met ons secretariaat en wij houden u op de hoogte van het programma en de details.