Vandaag is het Halloween. In Nederland wordt dit feest steeds populairder. Zo ook bij ons thuis. Mijn dochters hebben vrijdag een echt Halloween feest bij de BSO. De skelet- en Gothic-jurk hangen al klaar. Na het feest gaan zij waarschijnlijk ook nog langs de deuren met vriendinnetjes en roepen dan trick or treat of iets vergelijkbaars in het Nederlands….Het doel is natuurlijk een snoepje of andere zoetigheid scoren. Want dan is het pas echt feest en zijn de kinderen blij.
DOOR PASCALE NIEUWLAND
Toch lijkt goed belonen steeds moeilijker te zijn. Het is steeds lastiger om mensen blij te maken. Zelfs de kinderen. Het begint al op school. Op school is het de bedoeling dat er zo gezond mogelijk wordt getrakteerd. Maar waarom moeten we nu iets gezonds trakteren? Ja, ik begrijp dat er veel kinderen met overgewicht, slechte tanden en noem maar op rondlopen.
Maar naar mijn mening komen die slechte tanden en overgewicht helemaal niet door die traktaties op school. Uitgerekend is er maar gemiddeld één keer in de 10 dagen op school een jarig kind in de klas. Dat alleen kan niet genoeg zijn voor die extra kilo’s en slechte gebitten. De laatste trend op school is dat de appel die mee wordt genomen eerst nog even met kaneel suiker wordt bestrooid. Alsof een appel zo niet meer lekker is.
beloningsbeleid
Iets wat we niet alleen zien bij de kinderen in deze tijd, maar wij zien het ook in de “grote mensen” wereld. Een gewoon marktconform salaris en een paar mooie secundaire arbeidsvoorwaarden bleek de afgelopen tijden niet meer genoeg voor veel bestuurders en werknemers. Het moet meer en meer. De crisis heeft dit weer wat genormaliseerd. Toch is het moeilijk voor bedrijven om hier een goede balans in te vinden.
Belangrijk is om terug te gaan naar de basis van het belonen. Waarom worden mensen beloond? Werknemers worden beloond om hun inzet, het werk wat zij doen. De beloning hiervoor is het salaris. Wij, bij SNPI, geloven in een goed stelsel van salarissen. Denk maar aan de piramide van Maslow. Een goed basissalaris behoort echt tot de universele behoeften van een mens.
Financiële participatie in de vorm van een winstdeling, opties of aandelen kunnen nooit het primaire salaris vervangen. Wel is het in onze ogen verstandig om salarissen gematigd te houden, zodat zoals nu in die crisisjaren het makkelijker is om het hoofd boven water te houden. Bij veel bedrijven zie je dat in goede jaren veel beloningen in de vorm van meer salaris is uitbetaald. Nooit gedacht dat het wellicht in de toekomst minder zou gaan.
Naast een normaal salaris is het goed om na te denken over het beloningsbeleid bij goede prestaties. Belonen is in mijn ogen geen universele behoefte. Wanneer kinderen, mensen en dus ook werknemers worden beloond voor iets, dan moet men weten waarom men wordt beloond en deze beloning moet een duidelijk goed gevoel geven aan de mensen.
Effect beloning
In de praktijk zien we dat de kinderen op school al niet goed beloond worden. Want laten we wel zijn, die gezonde traktatie voelt natuurlijk helemaal niet als een echte beloning. Zo gaat dat ook bij werknemers en belonen. Als de onderneming elk jaar een winstuitkering geeft als beloning, dan vinden medewerkers dat mooi, maar een maand later zijn de meesten die beloning toch echt alweer vergeten. En een jaar later verwachten ze de winstdeling weer en hebben ze het geld al uitgegeven voordat ze het überhaupt hebben gekregen.
Maak in uw onderneming duidelijk hoe er beloond wordt, waarom er beloond wordt en maak dit zo transparant mogelijk! En als u dan toch beloont, moet u het ook wel goed doen. Pas dan zult u merken dat de beloning effecten zal hebben.
Winstdeling is de meest eenvoudige vorm van belonen. Een combinatie van winstdeling en aandelenbezit is onze ogen, maar ook gebleken uit een heleboel Nederlandse en buitenlandse onderzoeken, de meest perfecte combinatie van belonen en betrokken maken van uw medewerkers. Deze combinatie van belonen van het verleden en belonen in de toekomst blijkt de meeste effecten te hebben op de motivatie en de bedrijfsprestaties van bedrijven.
Wilt u meer weten over deze vormen van belonen, kom dan naar de oriëntatieworkshop op 11 december a.s. in Utrecht!