SNPI Blog

Ambitie delen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 17 oktober 2014

Kiwa groeide de afgelopen jaren erg hard en wil deze groei doorzetten. Het van oorsprong nuts- en semi-overheidsbedrijf is getransformeerd tot een bloeiende onderneming en wil die groeiambities delen met alle medewerkers.

Door Pascale Nieuwland-Jansen

Kiwa realiseerde in de afgelopen drie jaren een groei van zo’n 50%. Klinkt misschien gek in deze tijd, maar er is over de hele wereld vraag naar expertise bij het certificeren en testen van bestaande en nieuwe producten, het toetsen van mensen en hun competenties en kwaliteitsaudits van bedrijven en hun diensten. Wie daarbij, zoals Kiwa doet, technische knowhow koppelt aan een gezonde dosis nuchterheid. ‘Keep it simple’ is in de hele wereld welkom als partner bij dit soort processen. Kiwa is van oorsprong een dochter van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. De wortels liggen in het keuren van waterleidingen en allerlei andere zaken waar ons drinkwater mee in aanraking komt. De drinkwatervoorziening zelf is nog steeds in handen van de overheid en niet geprivatiseerd. Kiwa maakte als aanvullende dienst in 2006 wel de overstap naar de ondernemerswereld. In dit proces werden de directieleden geconfronteerd met de eis van de aanstaande grootaandeelhouder dat zij zelf ook aandelen in het bedrijf zouden hebben. Van daaruit ontstond het idee om dit breder te gaan toepassen in het bedrijf. In deze eerste ronde participeerde het senior management maar in de tweede ronde in 2011 konden alle medewerkers meedoen.

Ambitie delen

Paul Hesselink, CEO van Kiwa legt uit: “je formuleert een ambitieuze groeiambitie en wilt je medewerkers daarin betrekken, meenemen. Uiteraard wordt niemand gedwongen om mee te doen. En we geven ook duidelijk mee dat medewerkers alleen in moeten stappen met geld dat ze echt kunnen missen. In het ergste geval kun je het allemaal kwijtraken, maar je eindigt nooit onder nul.  We zijn daarin misschien een beetje paternalistisch, want we hebben zelfs plafonds aangegeven voor het maximale bedrag dat mensen mee kunnen doen. De essentie voor Kiwa is dat we ondanks een vergaande diversificatie en activiteiten in veel verschillende landen en economische regio’s toch willen bereiken dat we staan voor één Kiwa, één quality, één family.  Het ging ons dus om dat familiegevoel, om het waarderen van de medewerkers en om mensen de kans te geven de vruchten te plukken van hun inspanningen.”

Kiwa is een N.V. en heeft in 2011 voor het eerst aandelen ter beschikking gesteld aan medewerkers. Het gaat om een paar procent van het totaal. Hesselink: “we zijn op zoek gegaan naar een regeling die bij ons past – simpel en degelijk. Het moest acceptabel zijn, ook in de ogen van de OR en van de vakbonden voor de publieke sector, waar wij vanuit het verleden nu nog mee te maken hebben. Er is een regeling uitgekomen die daarbij past, met deels een vastrentende waarde voor aandelen (cumpref) en deels variabel (gewone aandelen). De medewerkers hebben certificaten van aandelen in handen en er is een STAK dat hen vertegenwoordigt bij de aandeelhoudersvergadering. Er wordt geen dividend uitgekeerd want alle winst wordt direct geherinvesteerd in verdere groei. We hebben daarom een hele heldere en simpele formule afgesproken voor het berekenen van de waarde op basis van de jaarcijfers. Iedereen kan meteen zien dat de aandelen meer waard worden bij groei en positieve resultaten.”

Kosten

Kiwa koos voor één handelsdag per jaar, kort na het vaststellen van de jaarcijfers. Op dat moment kan de waarde van de aandelen namelijk veranderd zijn en is handel interessant. Werken met één handelsdag per jaar voor 300 deelnemers heeft ook nadelen.  De administratieve verwerking kost dan gedurende korte tijd veel extra inspanning van mensen die het ‘erbij doen’. Dit is nu opgelost door te werken met een softwarepakket via internet waardoor deelnemers alle gegevens zelf invoeren. Hoewel de overstap van werken met handmatig bijgehouden overzichten in Microsoft Excel naar zo’n programma niet automatisch gaat,loopt het programma nu gesmeerd.  

Paul Hesselink en Nathalie Teubel presenteerden AEIF, het werknemersparticipatie programma van Kiwa, tijdens de platformbijeenkomst van 9 oktober in Apeldoorn. Via een rondleiding door een aantal van de laboratoria werden de aanwezigen verrast met de brede activiteiten van Kiwa.

Het platform van SNPI heeft regelmatig bijeenkomsten over onderwerpen binnen financiële participatie. Bent u nieuwsgierig geworden naar het onderwerp? Wilt u meer weten? Meld u dan nu aan voor de oriëntatieworkshop op 11 december aanstaande.

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs