SNPI Blog

Dividend niet altijd nodig voor tevreden aandeelhouders

Door Jeanne Hoogers | vrijdag 5 september 2014

De Telegraaf kopte ‘Aandeelhouders Ajax ook blij zonder dividend’ op 1 september jl. Nu vraagt u zich misschien af waarom deze aandeelhouders blij kunnen zijn wanneer ze geen dividend krijgen.

Door Sabrina Broer

Wat is dividend eigenlijk? Dividend is (een deel van) de winst die een organisatie uitbetaald aan haar aandeelhouders. Als het goed gaat wordt een deel van de winst uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. Wanneer een organisatie weinig winst draait of zelfs verlies, kan ervoor gekozen worden geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Normaliter is het resultaat van het niet uitkeren van dividend ontevreden aandeelhouders. U begrijpt dat wanneer een onderneming geen dividend uit kan keren aan aandeelhouders, dit goed moet worden gecommuniceerd aan deze aandeelhouders. De meeste beleggers verwachten namelijk wel ieder jaar iets terug van hun investering.

Risico's

Zo ook werknemeraandeelhouders. Nu is het zo dat werknemers vaak wel weten of de onderneming goed of slecht heeft gedraaid. Maar het niet uitkeren van dividend heeft vaak een verlammende werking op de koop en verkoop van de aandelen. Werknemers willen dan graag verkopen, maar niemand wil de aandelen kopen.

Vanaf het begin dat werknemers aandeelhouder kunnen worden moet er duidelijk gecommuniceerd worden hoe en waarom de werknemersparticipatie is gestart en hoe het werkt. Ook is het verstandig om vooraf te wijzen op de risico’s en dat het kan gebeuren dat het een jaartje wat slechter kan gaan.  

Blij

Naast het ontvangen van dividend, is het altijd belangrijk om naast een financiële reden om te participeren ook te kijken naar niet financiële redenen om te participeren. 

Kijk maar naar het voorbeeld van Ajax. Hier is het duidelijk dat de aandeelhouders er niet in de eerste plaats zijn ingestapt voor financieel gewin, maar om ergens bij te horen. Als Ajax het goed doet, dan worden zij hier ook blij van. Aandeelhouders van Ajax willen graag bij deze club horen en dat maakt hen blij. Het niet uitkeren van dividend is dan jammer, maar zolang Ajax goed blijft voetballen, zullen zij hun aandelen nooit verkopen.

Uw eigen clubgevoel

Niet elke onderneming met werknemersaandelen is natuurlijk te vergelijken met Ajax. Maar belangrijk is dat u zich realiseert dat alleen financiële redenen om te participeren niet voldoende zijn. U moet uw eigen clubgevoel creëren en kijken naar wat voor uw medewerkers belangrijke zaken zijn en redenen zijn om te participeren.

Wellicht vinden uw werknemers het plezierig om gekend te worden in besluitvorming en willen zij graag het stemrecht behorende bij de aandelen uitoefenen, maar het kan ook zo zijn dat u uw eigen wij-gevoel kunt vertalen in het ergens toe behoren in ruil voor erkenning en waardering van de directie. U als directie zal er alles aan doen om de onderneming gezond te houden, u streeft naar duurzaamheid, continuïteit en de lange termijn.

Wat kunt u doen?

Ga met uw medewerkers in dialoog en vindt de voor uw onderneming specifieke redenen om aandeelhouder te zijn. U zult merken dat veel medewerkers bereid zijn te investeren in ruil voor continuïteit en een beetje mee mogen praten en wanneer het goed gaat ook een mooie dividenduitkering.

Heeft u aandeelhouders en kunt u komend jaar niet of weinig dividend uitkeren? Of wilt u gewoon voorbereid zijn wanneer er een situatie als deze zich voordoet? Het beste is altijd om uw werknemers vanaf begin af aan te informeren hoe het met uw onderneming gaat en wat de toekomstplannen zijn. En als u geen dividend kunt uitkeren, vraag uw medewerkers dan om begrip en vraag ze om hun aandelen vast te houden en met u te werken aan een betere toekomst. Wanneer dit niet gebeurt, zijn zij sneller geneigd hun aandelen te verkopen en medewerkers worden onrustig.

Wilt u meer weten? Kom dan naar onze oriëntatieworkshop op 11 september.

 

 

 

Topics: aandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs