Blog

Het begint met één!

Geschreven door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 25 juli 2014

SNPI ontvangt heel veel vragen van bedrijven die slechts één medewerker willen laten participeren. Dit wordt ingegeven door de wens om die ene medewerker te binden en te belonen. Dat kan natuurlijk.

Door Pascale Nieuwland

SNPI heeft geen one-size-fits-all-plan op de plank. Of het nou gaat om één medewerker of duizend, alle plannen beginnen met antwoorden op een aantal belangrijke vragen. Is het plan bijvoorbeeld (op den duur) bedoeld voor alle medewerkers, of blijft het bij één? En als het blijft bij een: gaat deze het bedrijf overnemen? Wordt hij of zij partner met gelijke rechten of is het een medewerker die een minderheidspakket aandelen mag verkrijgen? Wat zijn de bedoelingen van de huidige aandeelhouders en welke verwachtingen wilt u scheppen bij de toekomstige participanten? Gaat het om belonen, stimuleren van bepaald gedrag of samen ondernemen? Waarover gaat de beoogde participant meepraten: over alles, over specifieke onderwerpen, direct of  indirect, of gaat het om aandelen zonder enige zeggenschap – dit kan in de flexBV, maar we zien het nog niet vaak terug in de praktijk. Het betekent namelijk dat zij wel de aandeelhoudersvergadering bij kunnen wonen, maar niet mee beslissen. En wat vindt de beoogde participant belangrijk? Ook als het gaat om participatie door slechts één medewerker is het van belang om na te denken over de samenhang tussen doelen en gekozen vorm (techniek). Ook is het belangrijk om na te denken over de organisatie van de participatie en over de onderlinge communicatie.

Proces blijft gelijk

Dit denk- en toetsingsproces komt ongeveer op een half jaar. U zult dit door moeten maken om tot de juiste keuzes te komen. Sommige gemaakte keuzes zijn immer lastig terug te draaien. Zo kiezen veel bedrijven als er één aandeelhouder bijkomt, voor rechtstreeks aandeelhouderschap dat de medewerker dezelfde financiële en niet-financiële rechten geeft als de andere aandeelhouders. Deze rechten zijn onder meer vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst. Als er later nieuwe aandeelhouders bij komen en de grootaandeelhouder of aandeelhouders willen niet iedereen toegang geven tot de AVA, dan is het lastig om de rechten van deze eerste werknemeraandeelhouder aan te passen of zelfs terug te draaien. Neem de tijd om na te denken over de toekomst. Want misschien wil het bedrijf nog vaker op deze manier een medewerker bij het bedrijf betrekken. Essentieel is de vraag of de gekozen variant redelijk gemakkelijk uit te breiden is tot meer medewerkers.

Andere vragen

Uiteraard komen bij SNPI ook andere vragen op tafel, bijvoorbeeld tijdens de oriëntatieworkshop. Dit is bedoeld voor een eerste oriëntatie. De ervaring leert dat heel veel bedrijven hiervan gebruik maken en dat zij veelal dezelfde soort vragen hebben. Deze vragen hebben wij samengevoegd wat de inhoud van de oriëntatieworkshop aanscherpt. De oriëntatieworkshop plannen we elk kwartaal. We zien dat dat een win-win is. Doordat er ook andere bedrijven meedoen, krijgen deelnemers meer nieuwe ideeën en inspiratie. SNPI kan in een bijeenkomst meerdere vraagstellers helpen. Bovendien krijgen deelnemers na afloop een voucher voor een gratis vervolgadviesgesprek met een SNPI-adviseur, toegespitst op de eigen organisatie en de eigen vragen.

Hebt u meer haast of wilt u liever meteen aan de slag met alleen uw eigen vragen, dan helpen wij u gegarandeerd op weg met een SNPI-advies-op-maat en tegen betaling.

De volgende oriëntatieworkshop is op 11 september.