SNPI Blog

Een aandelenplan maken hoeft geen dure grap te zijn

Door Jeanne Hoogers | dinsdag 6 mei 2014

Veel ondernemers en managers die met de gedachte spelen om iets met aandelenparticipatie te doen vragen vaak als eerste hun eigen jurist/advocaat of hun eigen accountant om advies. Heel begrijpelijk. Maar laat uw expert niet het wiel opnieuw uitvinden. Dat is namelijk een dure grap en vooral overbodig.

Door Pascale Nieuwland-Jansen

Het onderwerp financiële participatie door medewerkers is voor de meeste bedrijfsjuristen geen dagelijkse kost. Ook notarissen hebben hier zeker niet dagelijks mee te maken. Het overdragen van aandelen, dat kennen de meeste specialisten wel, maar wanneer het aandelen overdragen en/of verkopen aan medewerkers betreft, komen er meer aspecten bij kijken. En op dat laatste vlak ontbreekt het vaak aan ervaring bij deze groep specialisten. Uw eigen specialisten zullen graag voor u aan de slag gaan, maar vele uren moeten besteden aan het opnieuw uitvinden van het wiel. Bovendien hebben zij geen toegang tot ervaring en kennis uit de praktijk. Dus de kans is groot dat zij u wel een weg kunnen wijzen, maar niet alle mogelijkheden en keuzen die voor u relevant zijn. Dit maakt het advies onnodig duur en niet optimaal.

Begin bij SNPI

Slimme notarissen en juristen weten ons te vinden en bellen regelmatig met de vraag om advies. SNPI komt hier graag aan tegemoet. Het is immers onze doelstelling om kennis over financiële participatie te verzamelen en te delen. Om beter in deze behoefte te voorzien,  zijn we bezig met het maken van een handboek.  We kunnen ondernemingen en hun adviseurs met raad en daad bijstaan, bijvoorbeeld door ontwikkelde plannen van commentaar te voorzien. Jammer is wel dat het soms voor een onderneming tot dubbele kosten leidt als een adviseur of expert op zijn beurt SNPI inschakelt.

Plan eigen maken

Ondernemingen kunnen ook direct bij SNPI terecht voor advies bij het starten of evalueren van een financieel participatieplan.  En eerlijk gezegd zien we dat het liefst. Niet alleen met het oog op de kosten. We denken dat een financieel participatieplan beter werkt als de ondernemer of de verantwoordelijke manager inzicht heeft in de samenhang tussen verschillende keuzen en beslissingen. SNPI heeft op basis van jaren ervaring, onderzoek en evaluatie van de praktijk een stappenplan ontwikkeld. Door dit plan samen met u door te lopen, krijgt u het plan in de vingers. Er blijft genoeg ruimte voor het inschakelen van eigen adviseurs en experts, maar u krijgt zelf de regie en neemt de juiste beslissingen op het juiste moment en bent beter in staat om de juiste adviseurs en experts te kiezen en deze te sturen en hun advies te beoordelen.

Stuur in handen

Aan het implementeren van een plan zijn nu eenmaal kosten verbonden. Denk aan de waardering, de notariële kosten en alle andere stukken die gemaakt moet worden. Door te starten bij SNPI betaalt u niet voor het uitvinden van wielen. Nog belangrijker is, dat u van meet af aan het stuur stevig in handen hebt.

Topics: aandelenplan

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs