SNPI Blog

Aandelen overdragen, is dat iets voor mij?

Door Jeanne Hoogers | vrijdag 23 mei 2014

Zoveel voordelen en zoveel nadelen. Hoe werkt het overdragen van aandelen aan medewerkers? Kan ik ze beter geven of verkopen? Wat moet ik allemaal weten om een gedegen besluit te nemen? Is dit het pad dat ik wil inslaan met mijn organisatie? Donderdag 12 juni 2014 organiseert SNPI een workshop die al deze vragen beantwoord.

DOOR SABRINA BROER

Het overdragen van aandelen kan bijvoorbeeld aan medewerkers die u gaan opvolgen. Dit kan dan het begin zijn van een bedrijfsoverdracht. Ook als u waardevolle medewerkers aan uw bedrijf wilt binden, kunt u denken aan het overdragen van aandelen. Dit kan de retentie binnen uw organisatie verhogen.

Een derde reden kan zijn dat u de medewerkers wilt belonen of op een nieuwe manier wilt laten participeren in de organisatie en daardoor de productiviteit verbeteren of de organisatiecultuur versterken. Een vierde toepassing is het verkopen van aandelen aan medewerkers om extra te kunnen investeren in het bedrijf. U hoeft niet naar de bank en de mede-investeerders zetten zich direct in voor een goed resultaat.  

Geen kopie

Vaak wordt een aandelenplan voor werknemers ingevoerd door het kopiëren van het plan van en ander bedrijf. Echter, iedere organisatie is anders en daarom halen gekopieerde plannen voor financiële participatie niet altijd hetzelfde succes. Om te kunnen kiezen voor het pad van financiële  werknemersparticipatie, moet u beschikken over informatie en weten welke keuzes belangrijk zijn en welke afwegingen u moet maken.

Eerste stap

SNPI helpt u graag op weg met het vergroten van uw kennis over aandelen en het laten participeren van uw werknemers. Een eerste stap kan zijn het bijwonen van de oriëntatieworkshop die SNPI op donderdag 12 juni 2014 organiseert. De workshop wordt gepresenteerd door  Pascale Nieuwland-Jansen (directeur SNPI) en Henk van der Schaft (juridische adviseur SNPI).

Pascale  Nieuwland-Jansen legt uit wat participatie inhoudt, vertelt in het kort wat we al weten over financiële werknemersparticipatie uit onderzoek en laat zien hoe verschillende soorten doelstellingen en motieven voor aandeelhoudersplannen voor werknemers zich vertalen in verschillende modellen en in andere resultaten.

Henk van der Schaft vertelt hoe het proces van het overdragen van aandelen nu precies in zijn werk gaat, welke soorten aandelen er zijn en wat de verschillen precies inhouden. Ook vertelt hij welke verschillende juridische documenten nodig zijn voor een model met aandelen, welke keuzes u allemaal kunt maken,  wat u wel en niet zelf kunt regelen en wat u beter samen met een expert of notaris kunt doen.

Meer leren over het verkopen of overdragen van aandelen aan werknemers? Kom donderdag 12juni 2014 dan naar de oriëntatieworkshop: ‘Aandelen overdragen, iets voor mij?’

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs