SNPI Blog

Wat willen twintigers?

Door Jeanne Hoogers | dinsdag 18 februari 2014

Er zijn nu relatief weinig twintigers op de arbeidsmarkt te vinden. Maar als ze er wel zijn, hoe kijken ze dan tegen financiële participatie aan?

Door Sabrina Broer

Uit Amerikaans onderzoek naar werknemers die aandeelhouder zijn komt deze naar voren als ouder dan 35 jaar (82%), bevoegd om beslissingen nemen over het huishouden, getrouwd (77%) en vaak is er geen sprake van kinderen jonger dan 18 (bron: Morgan Stanley). Ook in Nederland zijn er relatief weinig jonge werknemers die aandeelhouders zijn. Hoe komt dat?

Plek op de arbeidsmarkt
Om te beginnen zijn er weinig jonge medewerkers met vaste banen. Meer dan hiervoor gaan twintigers studeren en blijven ze langer op school zitten. Dit maakt dat de groep twintigers met een baan kleiner is. Doordat ze geen baan kunnen krijgen op de arbeidsmarkt, kiezen twintigers sneller voor een vervolgstudie dan vroeger. Toen het wat langer begon te duren voordat ik een baan vond die gerelateerd was aan mijn opleiding, heb ik ook overwogen terug te gaan naar school. Echter, ik vond nog geen twee weken later mijn plekje bij SNPI.


Ten tweede hebben niet alle twintigers hun plek gevonden op de arbeidsmarkt. Door de crisis die de afgelopen jaren heerste in Nederland, zijn veel jongeren ander werk gaan doen dan ze wilden of werkloos geworden. Op dit moment zijn 100.000 jongeren tot 25 werkloos (bron:CBS). Daarnaast zijn er genoeg jongeren die ander werk hebben aangenomen of die in hun studiebijbaan zijn blijven hangen, omdat ze geen werk vinden dat aansluit bij hun opleiding. Ze kunnen dan misschien wel deelnemen aan een financieel werknemersparticipatieplan, maar vaak willen ze niet lang blijven bij zo een organisatie. Ze hoeven dan niet per se binding te creëren met zo een organisatie. Dan gaan ze ook zeker niet deelnemen aan een aandelenplan.

Vergeet niet de risico's
Ten derde weten veel twintigers niet wat financiële medewerkersparticipatie is. Het is een lastig onderwerp, niet alleen voor twintigers, maar ook voor mensen van andere leeftijden. Doordat het vaak complexe regelingen zijn, is het lastig deze inzichtelijk te maken voor de medewerkers. Echter, er zijn genoeg manieren om dit toch over te brengen. De kracht van herhaling is erg belangrijk. Herhaal wat de medewerkers kunnen met een deelname aan het financiële werknemersparticipatieplan. Vergeet niet om de risico’s uit te leggen. Probeer op een reële manier duidelijk te maken wat deelname aan het plan kan opbrengen, maar ook welke risico’s het met zich meebrengt.

Meer weten over financiële werknemersparticipatie? Kom naar ons congres ‘Delen is het nieuweondernemen’ op donderdag 13 maart 2014.

 

New Call-to-Action

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs