SNPI Blog

‘Samen gewerkt, Samen gewonnen’

Door Jeanne Hoogers | donderdag 6 februari 2014

De SNPI-platformleden waren op 30 januari 2014 te gast op het hoofdkantoor van Sligro Food Group. Twee fantastische presentaties stonden centraal. Wilco Jansen van Sligro Food Group leidde de leden rond binnen het bedrijf en door de aandelenregeling. Chera  Bekker en Emiel Stolp deelden hun verhaal over de aandelenplannen van Thalesgroup. 

Door Sabrina Broer 

Wilco Jansen van Sligro Food Group gaf een openhartige presentatie aan de platformleden over de aandelenregeling voor medewerkers binnen  de zelfbedieningsgroothandel. Het bedrijf heeft medewerkers met zeer  uiteenlopende opleidingsniveaus. Daarom is gekozen voor een eenvoudige  en gemakkelijk toegankelijke regeling. Het deelnemerspercentage is hoog. 

Meer betrokken
Het bedrijf is sinds 1989 beursgenoteerd en vanaf die tijd bestaat de bedrijfsbrede optieregeling. Stap voor stap bouwt de organisatie aan duurzaam bezit van opties en een langdurige betrokkenheid van medewerkers. De slogan is  ‘samen gewerkt, samen gewonnen’ en dit wordt gerealiseerd door de winstdeling die in de optieregeling besloten is. Sligro Food Group bouwt samen met de medewerkers aan de organisatie, met vestigingen over het hele land.  

SligroDe regeling wordt inzichtelijk gemaakt voor medewerkers  van alle opleidingsniveaus door onder andere jaaropgaven, een magazine over medewerkersparticipatie en andere heldere informatie. Wilco Jansen merkt dat de medewerkers de regeling erg waarderen. Door de regeling zijn zij  merkbaar meer gebonden en betrokken bij de organisatie. Hij vertelde als voorbeeld over een stel dat elkaar heeft leren kennen bij Sligro. Met de aandelen die zij met de regeling hadden opgebouwd, hebben ze hun huwelijksreis  bekostigd. 

Extra drempels
Thales Nederland is een wereldwijd vooraanstaand bedrijf op het gebied van high tech radar en communicatiesystemen. Naast het hoofdkantoor in Hengelo heeft de Nederlandse tak nog vijf vestigingen. Er wordt gewerkt met aandelenregelingen die in het Franse hoofdkantoor zijn ontwikkeld na de privatisering van het moederbedrijf. De uitdaging is om de regeling  toe te spitsen op de Nederlandse situatie. Chera Bekker en Emiel Stolp, medewerkers van Thales, zijn hiermee aan de slag gegaan, met hulp van SNPI.  Van de in totaal 2000 werknemers is 60% op hbo-niveau of hoger geschoold. Toch blijft het lastig om de regelingen die op de Franse wetgeving zijn toegesneden, goed uit te leggen. Er worden door de vereniging van Thales werknemer aandeelhouders SWAT (Chera en Emiel zijn hier bestuursleden van) speciale voorlichtingsbijeenkomsten voor de Thales Nederland werknemers georganiseerd en een website onderhouden om zo goed mogelijk deze regelingen uit te leggen voor de Nederlandse situatie.   

Het deelnamepercentage is vooralsnog lager dan gewenst. Een uitzondering vormde de regeling in 2008 waarbij de toen nog geldende spaarloonregeling kon worden gebruikt. In dat jaar verdriedubbelde de deelname ten opzichte van de vorige en daaropvolgende regelingen. Een duidelijk signaal dat de fiscale omgeving een grote invloed heeft bij de participatie in de Thales regelingen.  

Door het wegvallen van belastingfaciliteiten in Nederland is er een behoorlijke extra drempel ontstaan voor de participatie van werknemers in de aandelenplannen. Ook in ons land zou het goed zijn als de aandelen verworven kunnen worden uit het brutoloon, dat er een vrijstelling komt in box 3 en een verruiming van de mogelijkheden tot het geven van onbelaste kortingen bij aanschaf van aandelen met een blokkeringstermijn. 

Wilt u ook uw verhaal delen over aandelenregelingen?  Vraag een gratis adviesgesprek aan met de directeur van SNPI, Pascale Nieuwland-Jansen. 

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs