SNPI Blog

Personeel wil aandelen!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 13 september 2013

De centrale ondernemingsraad van de ABN AMRO dringt bij het bestuur aan op financiele werknemersparticipatie. Dat konden we onlangs in verschillende kranten lezen. Toenmalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink hield in 2007 miljoenen euro’s over aan de overname van de aandelen ABN AMRO. Diezelfde Groenink die eerder de werknemersparticipatie van ABN AMRO had stopgezet. Leren door schade en schande.

Door Pascale Nieuwland

De werknemers verdienden destijds niets of bijna niets aan de overname. Best zuur als je je bedenkt dat ze een paar jaar daarvoor nog mede-aandeelhouder waren. Gezien de historie en de kennis die we heden ten dage hebben over overnames en aandelen kan het bestuur van ABN AMRO mijns inziens niets anders dan aan de oproep van de centrale Ondernemingsraad gehoor geven. De medewerkers geven met dit verzoek een duidelijk signaal af dat zij betrokken zijn en dat zij gemotiveerd zijn om te investeren (ook met geld) in de continuïteit en de goede bedrijfsresultaten van ABN AMRO.

Prioriteit

Verder vragen de werknemers om preferente aandelen onder te brengen in een stichting prioriteit. Een constructie die veel ondernemingen met werknemersparticipatie ook hebben en die ook meer begint te komen bij andere bedrijven. Denk maar aan de net opgerichte stichting prioriteit aandelen B bij de KPN. Een bestuur dat positief reagereert op een dergelijk verzoek van de werknemers laat vooral zien dat het uit is op een beter bedrijfsresultaat. Dat is namelijk het effect van bedrijfsbrede participatie in de vorm van aandelen of certificaten van aandelen, al dan niet gecombineerd met winstdeling. 

Ondernemen

Helaas gebeurt het niet vaak dat het personeel zo expliciet vraagt om werknemersparticipatie. En dat is jammer. Veel werknemers hadden de afgelopen jaren het nakijken wanneer hun onderneming werd verkocht. Zij profiteerden niet mee van een goed bod op hun aandelen. En als ze het ook niet met de overname eens waren, dan kon men het niet tegenhouden. Want de aandeelhouders beslissen. En zo gebeurt het vaak. De CEO en de top hebben aandelen en profiteren van de groei. Als er dan iemand een bod doet, spelen het bedrijfsbelang en de continuïteit best een belangrijke rol, maar de eigen portemonnee geeft de doorslag. Ik juich het voorstel van de Centrale Ondernemingsraad van ABN AMRO toe. En wellicht volgen meer ondernemingsraden en durven zij ook te vragen om werknemersparticipatie. Ondernemen doen we met ons allen.

Topics: aandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs