SNPI Blog

De relatie bedrijf en werknemers van de toekomst?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 2 september 2013

 In het voorjaar hebben we een grootschalig onderzoek gelanceerd. We zoeken nog bedrijven die hier aan mee willen doen. Het is niet per se nodig dat u al met aandelenplannen werkt. We zoeken vooral nog naar werkgevers die hun mening willen delen. U hoeft niet uitgebreid allerlei bedrijfsgegevens bij elkaar te zoeken en meedoen kost slechts 10 minuten.

Door Pascale Nieuwland

Wat vindt u? Wat zie u als een gezonde ontwikkeling van de relatie tussen bedrijf en werknemers? Dit onderzoek spitst zich toe op die relatie. We hebben aan de ene kant te maken met flexibilisering en een verzwakking van de relatie tussen bedrijf en werknemers. Aan de andere kant zoeken bedrijven naar nieuwe vormen om werknemers te binden en naar vormen om ondernemerschap te delen in het bedrijf. Ontwikkelingen die nieuwe mogelijkheden en spanningen oproepen. Hoe staat u daarin als werkgever? Hoe wilt u werknemers betrekken bij het reilen en zeilen van het bedrijf en bij het bepalen van de koers van de onderneming? Hoe ziet u de verschillende vormen van medezeggenschap in balans met elkaar?

Volg deze link om mee te doen: https://www.surveymonkey.com/s/onderzoekFWP-WG

In Nederland is beperkt onderzoek beschikbaar over aandeelhouderschap van werknemers. Het verzamelen van gegevens, ervaringen en meningen is belangrijk voor SNPI maar vooral voor bedrijven die al aandelenplannen hebben of die dit overwegen. Inzicht is ook nodig voor organisaties van werkgevers en werknemers omdat zij als belangenbehartigers een belangrijke rol spelen. Ook de overheid wil graag inzicht in de ervaringen en opinies over dit onderwerp. Dat de overheid en de verhoudingen tussen sociale partners een rol spelen, zien we in de verschillen tussen landen en regio’s in de wereld. Hoewel financiële werknemersparticipatie succesvol is in de Verenigde Staten, is dit in Nederland nog beperkt. In het Europese krachtenveld is Nederland gemiddeld actief op het gebied van werknemersmedezeggenschap en werknemersduurzaamheid.

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen werkgevers (AWVN) vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen), SNPI (Stichting Nederlands Participatie Instituut) en de Erasmus Universiteit. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs