Op onze conferentie, Crossing Borders, presenteerde David Hildebrandt, de voorzitter van IAFP zijn visie op de toekomst van medewerkersaandeelhouderschap. Kort samengevat is dat: ‘back to basics’. Hildebrandt is Amerikaan en babyboomer. Dat kleurt zijn visie.
Door Pascale Nieuwland
In de VS worden plannen toegeschreven naar de daar geldende grote belastingvoordelen. In Nederland zijn aandeelhoudersplannen al heel basic en gefocust op het doel voor de relatie medewerker en onderneming.
Basics voor de toekomst?
Het is wel interessant om de vraag te stellen of de basics voor de jongere medewerkers hetzelfde zijn. Ja en nee, denk ik, ik ben heel wat jonger dan Hidebrandt. Los van de in het oog springende verschillen, denk aan tattoos en moeiteloos mobiel netwerken, is het nog maar de vraag of jongeren wezenlijk anders denken. Jongere mensen hebben andere problemen op te lossen –zoals het starten van een gezin – dan ouderen. Ze leven en werken in een snel veranderende wereld, maar dat geldt voor alle generaties. Een goed financieel participatieplan sluit aan bij de ideeën, waarden, verwachtingen en doelen van de medewerkers, dus het is wel verstandig om te kijken naar de veranderingen om ons heen en dat door te vertalen naar de participatiebasics van de toekomst.
Times are changing
Technologische veranderingen gaan supersnel en verspreiden zich meteen over de hele wereld. Dat heeft een impact op het werk en de levens van iedereen. Het termijnperspectief ook voor ondernemingen wordt korter. Medewerkers - maar ook DGA’s - verbinden zich niet meer hun hele leven aan hetzelfde bedrijf. Het opbouwen van vermogen – al dan niet via aandeelhouderplannen – moet de mensen volgen en niet te strak vastzitten aan een baan of bedrijf. Dit advies van Hildebrandt deel ik zeker.
War on talent
Velen voorspellen een war on talent. Beloningen voor hele schaarse talenten gaan wereldwijd sky high maar er zullen ook veel beroepen verdwijnen, bijvoorbeeld door robotisering. De traditionele beschermende regels op de arbeidsmarkt werken minder goed door globalisering en flexibilisering. Verschillen tussen medewerkers nemen toe – op nationaal niveau – en worden misschien kleiner op globaal niveau. De rol van financiële participatie in arbeidsmarkt en sociale zekerheid verdient een herijking. Samen met Dirk Lambach, AGP Duitsland, deel ik het advies en de wens dat vakbeweging en werkgevers de tijd en ruimte nemen om hierover in debat te gaan.
Samen ondernemen
Ondernemingen opereren steeds meer als een netwerk van medewerkers, ondernemingen, leveranciers, klanten, omwonenden. Alle stakeholders volgen de onderneming kritisch in wat ze aan waarde levert aan henzelf en aan de samenleving. Waarom zou aandeelhouderschap in de toekomst beperkt blijven tot de medewerkers? vraagt Hildebrandt zich af. In Nederland houdt Alois Soppe zich al jaren bezig met stakeholderaandeelhouderschap.
Win-win
In Groot Brittannië wordt aandeelhouderschap van medewerkers enorm gestimuleerd als een ondernemingsbasis. Als medewerkers investeren in hun bedrijf is dat een teken van hun vertrouwen in het bedrijf, en dat komt de waarde van de onderneming ten goede. Medewerkersvertrouwen als graadmeter en motor van de economie: een win-win. Gabbi Stopp, van Ifs ProShare, liet tijdens onze conferentie zien dat het werkt.
Crossing borders
Steeds meer bedrijven opereren als multinational. Door toenemende transparantie en communicatie binnen het bedrijf is het wenselijk om in alle landen dezelfde regeling te hebben voor aandeelhouderschap door medewerkers. Dit scheelt overigens ook in kosten doordat aanpassingen per land ingewikkeld zijn en daardoor duur. Maar het kan medewerkers in het ene land enorm benadelen ten opzichte van andere landen of zelfs toepassing in de weg staan omdat landen – ook binnen Europa – enorm verschillen in regelgeving en belastingregime. Lastig omdat het hier gaat om grote culturele verschillen die vastliggen in traditionele wetgeving. Nationale overheden en de Europese commissie kunnen wel een stimulerende rol nemen. Zeker als die aansluit bij de basics van werknemersaandeelhouderschap is dat een heel een goed idee.
Binnen de IAFP kan SNPI internationaal samenwerken, voor de lobby in Europa – en Den Haag – en voor de uitwisseling van kennis wereldwijd. Speciaal voor multinationaal opererende ondernemingen hebben we aansluitend aan de conferentie een ronde tafel georganiseerd.
Heeft u een werknemersparticipatieplan? Kom dan naar de workshop 'een aandelenplan en wat nu?' Een praktische workshop over het meten van de resultaten van uw aandelenplan en hoe u het beste uw aandelenplan in de organisatie integreert en goed uitvoert.