Door Pascale Nieuwland
Alfa Accountants en adviseurs kent dus niet, zoals veel andere kantoren, een maatschapstructuur. “Het feit dat alle aandelen in handen zijn van mensen die nu bij Alfa werken creëert een open wij-cultuur, gericht op een duurzame ontwikkeling van onze organisatie. Een eigenschap die we voortdurend verder ontwikkelen en uiteraard delen met onze klanten en andere organisaties, “ stelt Alfa op haar website.
Bij Alfa werken ondernemers
Koert van der Bij, een van de drie leden van de Raad van Bestuur, legde onlangs aan Het SNPI-platform uit hoe de regeling voor Alfa werkt. “Het aandeelhouderschap versterkt de saamhorigheid en het ondernemerschap van onze medewerkers. Het is niet voor niets dat klanten van Alfa vaak in onderzoeken aangeven dat we ‘ondernemend’ zijn ingesteld. Dankzij de mogelijkheid tot participeren in de organisatie werken er bij Alfa ook heel veel ondernemers. Die participatieregeling maakt Alfa uniek.”
MEBO-regeling
De participatieregeling van Alfa is het gevolg van een Management en Employee Buy Out (MEBO) in 1999. Uiteraard wordt de regeling wel eens aangepast, maar de kern blijft dat alle aandeelhouders actief zijn in het bedrijf. Bij vertrek worden de certificaten teruggekocht. Door de MEBO-oorsprong is het gewenst dat het management een bepaalde hoeveelheid certificaten in handen neemt. “Nu, 17 jaar na de introductie van het plan en een forse stijging van de waarde betekent dat voor managers dat zij een fors bedrag moeten financieren. Andersom willen we niet dat het management te veel certificaten in handen krijgt, dan haal je de kracht uit de regeling, “ denkt Van der Bij. Een uitdaging die goed lijkt te slagen aangezien de verhouding management/overige werknemers vrij constant blijft op 40%/60%.
Trots
Alfa is trots op de regeling en laat dit ook zien in communicatie en beleid. Zo is medewerkersparticipatie een van de tien collectieve ambities. De medewerkers bevestigen dit door mee te doen, de participatiegraad is 90%. Je hoeft geen accountant te zijn om te zien dat investeren in certificaten van Alfa loont en dat verklaart zeker ook een deel van het succes. “We willen vooral graag betrokken medewerkers. Binding met certificaten kan ook omslaan in een gouden kooi. Je bent als werkgever aantrekkelijker dan andere werkgevers, zonder participatie. Dat kan ook een nadeel worden als het tijd is om afscheid van elkaar te nemen. De andere kant van deze medaille is weer dat het voor mensen ook een steuntje in de rug kan geven om te vertrekken als ze een behoorlijk vermogen hebben opgebouwd.”
Duurzame ambities
“We willen niet groot, groot, groot, maar een mooi bedrijf realiseren met betrokken medewerkers, tevreden medewerkers en klanten, stabiel beleid en financieel gezond én met ruimte voor medewerkers om te groeien. Als Raad van Bestuur hebben wij de taak om belangrijke besluiten te nemen. Maar het aandeelhouderschap van medewerkers maakt je wel enorm prudent. Als ik iets doe wat de medewerkers niets vinden, kunnen zij verkopen en dat is uiteraard iets wat je heel graag vermijdt. We willen graag investeren in duurzaamheid. We kiezen voor een stabiele koers. De uitdaging is om dat in de toekomst te kunnen blijven waarmaken. Er zijn veel ontwikkelingen die ons werk ingrijpend gaan veranderen. Groei nu, is geen garantie voor groei in de toekomst.”
Bevestiging
“Op een gegeven moment kwam Fou Khan Tsang, de voorzitter van onze Raad van Bestuur in aanraking met het B corp concept. Dat is een netwerk van corporate ondernemingen die streven naar duurzaamheid. De oorsprong is Amerikaans. Je kunt aansluiten door te voldoen aan de B Corp certificering. Dat doen wij sinds 2014. Sindsdien hebben we zelf onze duurzaamheidsambities verder aangescherpt, want als bedrijf met werknemersaandeelhouderschap voldoe je bijna met twee vingers in de neus aan de B corp criteria.”