Het onderwerp medewerkersaandelen raakt aan allerlei ontwikkelingen: Startups, social enterprises, nieuwe vormen van werknemerschap, robotisering of de arbeidsmarkt van morgen. SNPI zoekt wetenschappers die hiermee bezig zijn.
Door Pascale NieuwlandDeze week ontving ik het liber amoricum voor Erik Poutsma, geschreven door experts uit het veld van werknemersaandeelhouderschap, arbeidsvoorwaarden en HRM. Poutsma kreeg dit boek omdat hij afscheid nam van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijd voor een volgende generatie wetenschappers om zich bezig te houden met hedendaagse vormen van werknemersaandeelhouderschap.
Ook als je Erik zelf niet kent is het werk de moeite waard om te lezen. Het geeft een heel aardig overzicht van de stand van zaken en de verschillende visies die er zijn op financiële participatie. Erik Poutsma gaat genieten van pensioen, maar gelukkig heeft hij ons toegezegd actief te blijven in het werkveld en zal zijn kennis over aandeelhouderschap nog niet verloren gaan.
Als organisatie zijn wij experts geworden door veel advies te geven aan bedrijven en veel regelingen te bekijken en vooral te ontwerpen. Door regelingen te ontwerpen, kom je allerlei praktische problemen tegen en die kennis gebruiken we weer voor de bedrijven die al een plan hebben of de bedrijven die we in de toekomst weer gaan helpen met het opzetten van een participatieregeling. Ook leren we heel veel uit de vragen die bedrijven stellen en de ervaringen die zij met ons en met elkaar delen in het SNPI-platform.
Om de kennis in ons veld te bundelen en verder te ontwikkelen heeft SNPI in de loop der jaren een mooie groep experts verzameld. Wetenschappers, daarvan is Erik Poutsma er een; specialisten zoals waardeerders, notarissen, fiscalisten en platformontwikkelaars en specialisten uit bedrijven bijvoorbeeld hr-managers, bedrijfsjuristen, economen en stak-experts.
Voor het ontwikkelen van kennis is onderzoek naar allerlei facetten van participeren van belang. Academici zijn dan ook onmisbaar in het netwerk van experts. Helaas zien we in Nederland steeds minder academici die zich interesseren voor financiële medewerkersparticipatie. Hoe anders is het in de verenigde Staten waar twee keer per jaar honderden academici samenkomen en discussiëren over de meest recente studie op het gebied van aandelenplannen en de participatie van medewerkers.
Wij zouden graag zien dat meer academici zich met aandeelhouderschap van medewerkers bezighouden. Aandeelhouderschap kan bijvoorbeeld een interessante extra invalshoek zijn als je je bezighoudt met startups en scaleups, met social enterprises, nieuwe vormen van (ondernemend) werknemerschap of de arbeidsmarkt van morgen.
Ben je een wetenschapper of ken je er een die belangstelling heeft voor financiële participatie of daar zelfs al onderzoek naar doet? We maken graag kennis om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij horen graag wat uw onderzoeksgebied is, werken graag mee aan onderzoeken, publiceren artikelen en onderzoeksrapporten en brengen wetenschappers in contact met de praktijk.
Kom eens kennismaken met ons team of neem contact met ons op!