Blog

Aandelenparticipatie: een gecompliceerd besluit overzichtelijk maken

Geschreven door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 14 december 2015

Werknemers aandeelhouder maken is een gecompliceerde beslissing. Kijk in het hart van de onderneming - of de ondernemer - om een goed basisbesluit te nemen. De stappen daarna zet je dan in lijn met dit besluit.Door Pascale Nieuwland 

Het besluit om medewerkers te laten participeren in een onderneming middels aandelen is een gecompliceerd besluit. Er zijn verschillende aspecten aan te onderscheiden waarover de meningen kunnen verschillen, ook als er maar één persoon is die de beslissingen neemt. Ingewikkeld is lastig en het is jammer als een onderneming daarom alleen al af zou haken. Daarom probeer ik hier het besluit overzichtelijk te maken. Zodat het besluit om hier wel of niet iets mee te doen een goed besluit is.

Wat verandert mee?
Vaak denken bedrijven dat aandelengerelateerd belonen een eenvoudig toe te passen instrument is. Als je de term aandelengerelateerd belonen hoort, dan denk je immers snel aan winstdeling, maar dan met aandelen. In feite klopt dat wel, maar wat men vaak vergeet is dat het zijn van aandeelhouder meer is dan een beloning. Dat maakt het een gecompliceerd besluit om dit instrument toe te passen. Met aandelen verkrijgen medewerkers nieuwe rechten en plichten, maar vooral ook andere verwachtingen. Dat laatste is iets waar ondernemers vaak niet aan denken. Daarom is de besluitvorming bij participatie via aandelen altijd iets wat even de tijd kost. Wij hebben bij SNPI nog nooit een onderneming aan tafel gehad, die meteen na het horen van alle informatie zei: “ ja doe mij dat maar! Wanneer kunnen jullie beginnen”.

Hart van de onderneming
Aandelen verkopen of weggeven aan de medewerkers raakt het hart van de onderneming. Je gaat als DGA kiezen voor een wijziging in de eigendomsstructuur en dat is iets waar je goed over moet nadenken. Maar het is ook weer niet zo dat u zich in een totaal onbekend avontuur gaat storten. Vele anderen gingen u voor. Het gecompliceerde besluit wordt eenvoudiger juist met een blik in het hart van de onderneming. Als we kijken naar de verschillende toepassingen en motieven om te starten met een aandelenplan voor werknemers, dan zien we in de basis twee verschillende stromingen.

  1. Aandelengerelateerd belonen
  2. Ondernemerschap bevorderen

De laatste tijd zien we ook steeds vaker een derde stroming voorbij komen:

  1. Onafhankelijkheid van banken en kapitaalinjectie

Besluit overzichtelijk krijgen
Jaarlijks zien we wij bij SNPI toch wel minimaal een bedrijf of twintig van ondernemers die erg geïnteresseerd zijn in het laten participeren van werknemers. Toch zien wij dat slechts een handvol van deze bedrijven na een adviesgesprek of een workshop daadwerkelijk de knoop doorhakt en met een aandelenplan gaat starten. SNPI is er niet voor om bedrijven over de streep te trekken om participatie te gaan toepassen. Wij zijn er voor het bevorderen van goedlopende participatieplannen en dat kan alleen als het plan past bij de onderneming, bijdraagt aan de strategie en in het hart gesloten kan worden. Het besluit nemen om aandelenparticipatie wel of niet toe te passen, daarbij kunnen wij u niet helpen. Wij kunnen u wel helpen om uw oriëntatie goed te doen. U kunt het boek Iedereen aandeelhouder bestellen of u volgt een oriëntatieworkshop bij SNPI en u krijgt het boek er gratis bij.

Op basis van deze workshop en het boek, kunt u weloverwogen de keuze maken.

En heeft u het besluit genomen en u wilt hulp bij de invoering, dan kunt u ook bij SNPI terecht. SNPI begeleidt jaarlijks verschillende bedrijven bij de implementatie van een participatieplan en heeft al bijna 10 jaar ervaring in het adviseren van bedrijven. Onze adviseurs kennen inmiddels alle te nemen stappen, de keuzemogelijkheden en verschillende voorbeelden die er zijn en helpen de klanten een participatieplan ‘eigen’ te maken. SNPI werkt met vaste prijzen voor een implementatietraject. U kunt zo de kosten van de participatie in de hand houden.