lijn2

Als u deze nieuwsbrief niet kunt lezen klik hier

  2016 nummer 1
 juni 2016  
         
logo_png_med logo_linkedin logo_twitter  
 
Iedereen_Aandeelhouder_17.jpg
 

"Aandeel in eigen bedrijf goed voor betrokkenheid"

"Wanneer mensen aandelen krijgen in het bedrijf waar ze werken, dan is dat goed voor hun betrokkenheid bij het bedrijf en als het goed gaat ook voor hun portemonnee", aldus Ton Heerts (voorzitter FNV).

Naast Harry van de Kraats, algemeen directeur van de AWVN en Evert Verhulp, lid van de SER heeft ook Ton Heerts onlangs het boek Iedereen aandeelhouder uit handen van Hans Kamps, voorzitter SNPI in ontvangst genomen.  

Iedereen aandeelhouder is een praktisch handboek voor directeuren, ondernemers, aandeelhouders en bestuurders die zich willen oriënteren op financiële medewerkersparticipatie en genoeg kennis willen vergaren om te kunnen zeggen: ja ik durf die stap te nemen voor mijn onderneming.

Wilt u het boek gratis ontvangen? Schrijf u dan in voor de oriëntatieworkshop op 30 juni!

 
 
                                                                                                                                                                                                                                                
                 
 

Alfa in balans

SNPI platform was 26 mei bij Alfa Consultants en Adviseurs, een bijeenkomst exclusief voor leden van het platform van SNPI.

Alle certificaten zijn in handen van de huidige medewerkers. Traditioneel mensen die wel van ondernemen houden, maar niet van grote risico's - niet voor klanten en ook niet voor zichzelf. De cijfers en het beleid van Alfa laten dat overtuigend zien. Het werknemersaandelenplan staat als een huis. 

leesmeer_bruin

Wilt u ook een keer bij zo'n bijeenkomst aanwezig zijn? Neem dan contact met ons op via mail@snpi.nl of 030-7531462.

  Alfa_bijeenkomst_middel._jpg.jpg  
 
                 
 

Overzicht agenda 2016

30 juni
Oriëntatieworkshop

28 september
Ronde tafel in Londen voor multinationals

29 september
Bezoek ifsProShare Annual Conference in Londen

Heeft u interesse om mee te gaan meld u zich dan aan via mail@snpi.nl.

10 november
SNPI diner

 
   
 
 

Word een B Corp

De B Corp certificering is in Amerika ontstaan en inmiddels wereldwijd uitgerold. Bedrijven met duurzame ambities zochten elkaar op en ontwikkelden een set criteria rond medewerkers, community en environment. Bekende voorbeelden zijn Ben & Jerry's, Etsy, Method en Patagonia. Volgens Leen Zevenbergen, Europees ambassadeur voor B Corp, is het juist voor grote bedrijven lastig om hun rol in de gemeenschap en ten opzichte van mensen en milieu in te vullen. Dan helpt het B Corp netwerk je aan ideeën en aan houvast. Het Nederlandse Alfa is sinds 2014 B Corp gecertificeerd. Hun score laat zien dat je door medewerkersaandeelhouderschap hoog scoort op de dimensie 'medewerkers'. Bedrijfsbrede participatie geeft vorm aan het centraal stellen van de ontwikkeling van mensen en legt een fundament voor een duurzame bedrijfsstrategie en hiermee is de stap naar B Corp certificering relatief gemakkelijk. Meer weten over B Corp? Kijk dan op, http://www.bcorporation.net/.

 
 
 

Robotisering en mensenwerk in de organisatie

De voortgaande ontwikkeling van robots stelt bedrijven en organisaties voor de vraag hoe de nieuwe generaties robots in te zetten. Deel deze vraag met de medewerkers. De bedrijfsprocessen zitten in hun hoofden en handen. Tot nu toe werken robots meestal apart van mensen, maar we gaan toe naar een situatie waarin robots en mensen samenwerken. Dit maakt het interessant en zinvol om de inzet van robots niet langer alleen te bekijken vanuit de techniek - wat is mogelijk? - maar juist vanuit de mens - wat is wenselijk?

leesmeer_bruin          

 

robotisering_en_mens.jpg 

 

 
 
 

Nieuwe platformleden

Het platform van SNPI blijft groeien, we mogen weer een paar nieuwe leden verwelkomen. Dat is goed voor alle bedrijven met een participatieplan, want hoe groter onze achterban, hoe meer we kunnen doen aan promotie en lobby naar de sociale partners en de politiek. De contributie wordt 100% ingezet voor platformactiviteiten, bijeenkomsten en promotie. Alle nieuwe leden hebben een of gaan een medewerkersaandelenplan starten. We stellen hier enkele nieuwe leden aan u voor:

IMD
IMD helpt bedrijven, waterschappen en gemeenten bij het optimaliseren van hun waterhuishouding.

Involvation group bv
Involvation Group bv is een advies -en relatiebureau dat zich richt op het verbeteren van de supply chain en de besturing ervan.  

id Plein
id Plein levert diensten op het gebied van re-intergratie, ondernemerschap en personele mobiliteit.

5W
5W is een IT bedrijf dat gespecialiseerd is in infrastructuur service.

 

 
IMD_Logo.jpg
logo_Involvation_payoff_nl.pngid_plein_nieuwsbrief.jpg

 

5w_logo.png

 

 

 

 

 

 
 

Vertrek zonder verlies

Een vertrekkende medewerker, die verplicht certificaten van aandelen terug verkocht aan zijn bedrijf, leed daarbij verlies en trok dit af van de aangifte inkomstenbelasting. Normaal gesproken valt opbrengstverlies onder privévermogen. Maar in dit geval, zo oordeelde de Hoge Raad, mag het verlies als negatief loon beschouwd worden. Wat was de situatie? Er was sprake van blokkering met een vooraf afgesproken prijs voor certificaten. De blokkering ondersteunde een overnameproces. De afgesproken prijs bleek lager dan de opbrengst bij normale verkoop.

Bron:  de Rechtspraak

 
 
 
 
lijn2
  Copyright © 2016 www.snpi.nl. Alle rechten voorbehouden.