SNPI Blog

Waarom een bedrijfsbreed participatieplan een bedrijf sterker maakt

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 25 oktober 2018

Er zijn veel mooie bedrijven in de wereld die een aandelenplan hebben voor al hun medewerkers. Veel van deze bedrijven geloven in de kracht van mede-eigenaarschap en de positieve invloed op de cultuur en ondernemendheid van de organisatie, maar ook het samen delen van de winsten.Veel MKB-bedrijven starten met brede participatie via aandelen of in Nederland via certificaten van aandelen. Maar er is ook een groepje multinationals die al langere tijd een mooie participatieregeling hebben voor hun medewerkers.

Denk aan St Gaubain, Voestalpine, Siemens en Essilor.

Deze bedrijven zijn uniek in de wereld. De meeste multinationale bedrijven kiezen namelijk niet voor een bedrijfsbrede participatieregeling, waar de medewerkers ook aandeelhouder mogen zijn, maar voor een bonus structuur en aandelen gerelateerd belonen alleen voor de top.

Ronde tafel

In Nederland heeft SNPI een hechte community van bedrijven die een participatieregeling hebben met aandelen en geregeld samen komen bij de bijeenkomsten van SNPI.

Maar wat in de loop der jaren ook zagen was dat er geen netwerk is voor multinationals met bedrijfsbrede participatieplannen. En dat was de reden waarom SNPI in 2015 het initiatief nam voor een internationaal netwerk met een jaarlijkse ronde tafel.

Dit jaar werd de derde ronde tafel georganiseerd, ditmaal door Etion in Brussel en zagen wij weer nieuwe bedrijven toetreden tot dit netwerk van multinationals.

Netwerk multinationals

Dit netwerk kan bestaan door een goede samenwerking met de zusterorganisaties van SNPI. AGP uit Kessel Duitsland, IFS Proshare uit Londen Groot-Brittannië, Etion uit Antwerpen België en als laatste het internationale netwerk van organisaties IAFP uit Parijs Frankrijk.

Het initiatief uit 2015 heeft geresulteerd in een jaarlijks terugkomende ronde tafel en een steeds groter netwerk van mooie multinationale bedrijven met bedrijfsbrede aandelenregelingen.

Bij dit netwerk komen bedrijven bijeen die medewerkers heel belangrijk vinden, oprecht geloven dat participatie tot een goede bedrijfscultuur en aandeelhouderschap leidt tot een beter bedrijf met grotere medewerkersbetrokkenheid en productiviteit.

Deze bedrijven spenderen jaarlijks heel veel geld aan de participatieregeling voor hun medewerkers en om het plan in de wereld uit te rollen is niet altijd makkelijk. Zij hebben te maken met de verschillende belastingregels van de landen, wisselkoersen, fiscaliteiten, culturele verschillen en ga zo maar door.

Medewerkersaandelen wordt ook wel de “corporate glue” genoemd door deze bedrijven. De participatie geeft hen een one of a kind cultuur en dynamiek. De  participatie levert voor hen ook veel positieve effecten op. Iets waar andere bedrijven veel van kunnen leren.

Download de handleiding

 

Topics: medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs