SNPI Blog

Waarom financiële participatie van medewerkers inkomensongelijkheid tegengaat

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 12 augustus 2022

Het blijft mij verbazen hoe weinig de overheid en de politiek  in Nederland geïnteresseerd is in financiële participatie van medewerkers en de vele voordelen van een bedrijfsbrede participatie.

In Amerika, maar ook in Europa is er nu zo ontzettend veel onderzoek gedaan naar financiële participatie. Praktisch alle onderzoeken laten positieve effecten zien. Het is dan ook één van die onderwerpen in Amerika waar niemand meer aan twijfelt. Het is het enige onderwerp in Amerika waar zowel de republikeinen als de democraten het over eens zijn en onlangs is er weer een bill gepasseerd, waardoor ESOP's in Amerika de mooie voordelen kunnen behouden. In Amerika is financiële participatie in alle lagen van de politiek algemeen bekend en ook erkend.

Evidence based - Het bewijs ligt er al lang.

Dat financiële medewerkersparticipatie duidelijk positieve effecten heeft is al lang bekend. Honderden als niet duizenden onderzoeken van de afgelopen 50 jaren laten allemaal duidelijke voordelen zien van employee ownership van medewerkers. 

Een korte opsomming van de voordelen, van vooral bedrijfsbrede medewerkersparticipatie in willekeurige volgorde:

  1. Onderneming met een bedrijfsbreed participatieplan presteren beter dan bedrijven zonder medewerkersparticipatie;
  2. De medewerkers die werken in een employee owned bedrijf hebben hogere salarissen, betere secundaire voorwaarden, hebben een hogere productiviteit en werken langer voor het bedrijf, dan medewerkers die dit niet zijn;
  3. Ondernemingen met medewerkers die ook mede-eigenaar zijn, zijn innovatiever en flexibeler dan bedrijven die dit niet hebben. Deze participatieve bedrijven kunnen zich sneller aanpassen in een crisis en zijn sneller hersteld van een crisis, zoals bijv. Corona. Voor deze bedrijven is continuïteit en banenbehoud belangrijk;
  4. Het verkleint vermogensverschillen. Het is één van de weinige manieren voor gewone medewerkers om wat extra vermogen op te bouwen via het bedrijf waar zij werken en verkleint zo de inkomensongelijkheid;
  5. Het is goed voor de nationale en lokale economie. Medewerkers met extra vermogen besteden dat in de eigen omgeving;
  6. Bedrijven met een financiële participatie zijn participatiever, transparanter en hebben een betere medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap in de onderneming. 

Dit lijken mij stuk voor stuk goede redenen om als overheid financiële medewerkersparticipatie aan te moedigen!

Wat kunnen we leren van Amerika?

Onlangs had ik het genoegen om deel te nemen aan het Beyster symposium in Amerika. Nu weken later ben ik nog steeds verbaasd en enthousiast over wat ik daar zag. Er zijn honderden academici die onderzoek doen naar financiële participatie van medewerkers, aandelen, ESOP of coöperatieve vorm. Het is een onderwerp waar alle lagen van de overheid enthousiast over zijn en achter staan. De positieve atmosfeer rondom financiële medewerkersparticipatie is ongelooflijk en zo ontzettend bemoedigend. Ondernemers, medewerkers, vertegenwoordigers van deze groepen en ook vertegenwoordigers van minderheidsgroepen zoals de zwarte bevolking steunen allemaal financiële participatie. 

Oplossing voor de vermogenskloof

Ja zeker. Ook in Amerika is de tweedeling tussen arm en rijk steeds duidelijker zichtbaar en blijkt financiële medewerkersparticipatie nu één van de weinige instrumenten te zijn die deze tweedeling een beetje tegen kan gaan.  

Kan financiële participatie van werkende mensen hier in Nederland dit wellicht ook gaan doen? Ja dat denk ik zeker.

Het bezitten van aandelen of certificaten van aandelen is in Nederland nog steeds fiscaal gunstig voor medewerkers. Een minderheidsaandeel valt in box 3 en de winst op de aandelen is onbelast. Dividenduitkering zijn wel belast, maar dividendbelasting kan via de jaarlijkse aangifte door de medewerkers worden teruggekregen. Zo is dividend en waardestijging onbelast. Perfect voor medewerkers om via hun onderneming extra vermogen op te bouwen.

Laat medewerkers optimaal meedelen in de winst van de onderneming, waar zij werken! 

Het is toch tof om medewerkers, die in vaste dienst mee te laten profiteren van goede bedrijfsresultaten. Er zijn behoorlijk veel bedrijven die heel graag financiële medewerkersparticipatie willen invoeren en meer willen doen voor het personeel dan alleen een salaris geven. 

Helaas haken er nu te veel bedrijven af omdat het lastig is om te organiseren en fiscaal is het oninteressant. Het extra belonen van medewerkers in de vorm van een winstdeling is duur. De helft gaat meteen naar de Belasting en komt niet bij de medewerker terecht. Het belonen via aandelen of certificaten van aandelen is belastingtechnisch het meest gunstige voor de medewerkers, maar het schenken van aandelen of certificaten is fiscaal een drama. Een plan fiscaal goed opzetten is voor veel kleine bedrijven lastig en duur om te doen. De werkkostenregeling is veel te beperkt om echt iets te kunnen doen.

Belastingvrije schenking medewerkers

Waarom geven we alle bedrijven niet de mogelijkheid om elke medewerker in vaste dienst (per FTE) jaarlijks € 12.000,- belastingvrij te geven. Verruim de bestaande werkkostenregeling zo dat het werkbaar wordt en laat de ondernemer samen met zijn medewerkers zelf bepalen hoe hij/zij dit bedrag in wil zetten. Aandelen of certificaten, winstdelingen, maar ook cadeautjes, kortingen, boodschappen en lunches. Allemaal belastingvrij en ga je over dit bedrag heen, dan is een tarief van 50% belasting echt meer dan genoeg.

Je maakt het zo ondernemers makkelijker om iets leuks te doen voor het personeel en werkenden krijgen eindelijk weer echt iets extra's. 

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

New call-to-action

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, inkomensongelijkheid

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs