SNPI Blog

Verbonden door aandelen

Door Karen Ubachs | donderdag 8 november 2018

Verbondenheid

Zijn uw medewerkers verbonden met de strategie en missie van de organisatie en wilt u dat dit in de toekomst ook zo blijft? Dan is het invoeren van een aandelenplan voor alle medewerkers iets om over na te denken.

Bij kennismakingsgesprekken horen wij vaak van eigenaren dat de mensen in het bedrijf al ontzettend betrokken zijn en dat er al een open cultuur op de werkvloer heerst. Ze vertellen dat het eigen initiatief erg hoog ligt en dat de mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Wat brengt een aandelenplan hen dan nog meer?  

Het invoeren van een aandelenplan voor medewerkers borgt in zo een geval de bestaande cultuur en de daarbij passende sfeer. Het legt vast wat er al is. Het is het verzekeren van de toekomst en borgt de continuïteit.

Huren of kopen

Het is het verhaal van huren en kopen, je kan wel zeggen dat “het zo voelt’. Het is toch anders als je formeel geen eigenaar bent. Wij geven vaak het voorbeeld van de lease auto versus een eigen auto. De aandacht en zorg die naar een eigen autootje gaat, is vaak meer.

Vaak hebben organisaties die wij zien een cultuur waar medewerkers al breed meedenken in het bedrijf zonder financiële medewerkersparticipatie. Het grote verschil is dan dat je mensen op veel dingen niet kunt aanspreken.

Ze zijn namelijk geen mede-eigenaar, ze hoeven zich niet zo betrokken op te stellen. Met financiële medewerkersparticipatie daag je het bedrijf uit om op alle niveaus met medewerkers een manier te vinden om te communiceren over de resultaten in het bedrijf en niet pas bij het openbaar maken van de jaarrekening, maar dagelijks.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Maar ook in het bedrijf met een perfecte match met de bedrijfscultuur is het niet zo dat financiële participatie op zichzelf leidt tot meer ondernemingssucces. Hoe meer energie er aan de voorkant wordt ingestopt, hoe mooier het resultaat zal zijn. Het is aan de directie en de medewerkers om er samen iets moois van te maken. Het is geen tool om de cultuur  van de organisatie te veranderen maar het zal mede door de juiste zorg en aandacht, versterken wat er al is.

Bent u ondernemer en overweegt u een aandelenplan in te voeren voor uw medewerkers, kom dan naar ons jaarlijks SNPI_diner en ontmoet bedrijven die al zo georganiseerd zijn. U kunt zich aanmelden via onderstaande button.

Aanmelden Diner 2019

 

Topics: personeelsaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs