SNPI Blog

Waarom de fiscale regelgeving voor participatie verruimd moet worden

Door Anne Veenman | zaterdag 16 juni 2018

Op woensdag 13 juni was er bij EenVandaag een item over Nederland als techland en de succesvolle beursgang van Adyen. Tegelijkertijd worden ook zorgen geuit dat een tekort aan personeel de vooruitgang van Nederland remt. Hoe kan dit voorkomen worden?

lees meer

Tags: opties, stakeholdersmodel, werknemersaandelen, werknemerscertificaten, Adyen, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

De oplossing die Mirjam de Rijk over het hoofd ziet

Door Anne Veenman | dinsdag 17 april 2018

Afgelopen paasweekend was er een interessante uitzending van het discussieprogramma Buitenhof over de scheiding tussen arbeid en kapitaal. “Een paar jaar geleden moest je toch wel een verstokte marxist zijn om deze woorden in de mond te nemen” zegt Marcia Luyten, de presentatrice van Buitenhof. Tegenwoordig leeft de discussie over het belonen van arbeid en kapitaal weer en zijn deze termen ontdaan van hun marxistische connotatie. 

lees meer

Tags: financiele werknemersparticipatie, certificaten, werknemersaandelen, bonus, werknemerscertificaten

14.900 nieuwe mede-eigenaren voor Lush

Door Anne Veenman | donderdag 29 maart 2018

Vrijdag maakte Lush bekend dat alle medewerkers mede-eigenaar worden van de onderneming. Dit betekent dat er 14.900 nieuwe aandeelhouders bij zijn, meldt het Twitteraccount van Lush Nederland. Maar zijn ze echt aandeelhouders? En wat hebben ze nu precies te zeggen? Vandaag gebruiken we de nieuwe casus van Lush om een term uit te leggen die naar Nederland over is gewaaid: Employee Benefit Trust (EBT).

lees meer

Tags: STAK, financiele werknemersparticipatie, certificaten, bonus, werknemerscertificaten, Lush

Wat is een STAK?

Door Anne Veenman | vrijdag 23 maart 2018

Aandeelhouderschap door medewerkers kent twee basismodellen. Het personeel heeft aandelen in handen of certificaten van aandelen. De meest voorkomende vorm voor het laten participeren van werknemers in Nederland is via certificaten van aandelen. Wie deze vorm kiest, krijgt automatisch te maken met een STAK. Een STAK, Stichting Administratie Kantoor, is formeel nodig om via het bestuur van deze stichting het aandeelhouderschap in de aandeelhoudersvergadering uit te oefenen en om de certificaten te beheren. De STAK is te zien als een tussenpersoon tussen personeel en organisatie. Er is een grote mate van vrijheid in het invullen van de STAK.

lees meer

Tags: STAK, financiele werknemersparticipatie, certificaten, werknemerscertificaten

Hoge Raad doet uitspraak over een aandelenplan

Door Henk van der Schaft | maandag 11 juli 2016

Verlies op werknemerscertificaten wegens gedwongen verkoop bij einde dienstverband is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, zo heeft de Hoge Raad bepaald. Wat betekent dit voor uw aandelenplan?

lees meer

Tags: aandelenplan, werknemerscertificaten, Hoge Raad, gedwongen verkoop

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs