SNPI Blog

Echte experts, 25 jaar SNPI! (3)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 20 augustus 2019

Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Oorspronkelijk opgericht als kenniscentrum is in de loop van de tijd onze adviestak uitgegroeid tot belangrijkste tak van sport. Bij SNPI werken mensen die niets anders doen dan bedrijven helpen bij het invoeren van bedrijfsbrede participatieplannen. Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot echte experts op dit terrein.

lees meer

Tags: werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, advies, werknemersparticipatie, eigenaar zijn

Hoe helpt SNPI bedrijven? 25 jaar SNPI! (2)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 8 augustus 2019

Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Onze organisatie bestaat inmiddels 25 jaar. Opgericht als kenniscentrum en nu na 25 jaar is onze adviestak uitgegroeid tot belangrijkste tak van sport. Hoe kunnen we u helpen bij de invoering van een participatieplan?

lees meer

Tags: werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, advies, werknemersparticipatie, eigenaar zijn

Hoe helpt SNPI bedrijven? 25 jaar SNPI!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 25 juli 2019

Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Onze organisatie bestaat inmiddels 25 jaar. Opgericht als kenniscentrum en uitgegroeid tot een kenniscentrum plus een platform en een hele heldere en groeiende adviestak. Hoe helpt SNPI bedrijven?

lees meer

Tags: werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, advies, werknemersparticipatie, eigenaar zijn

Vooroordelen en voordelen.Trends en terugblik 25 jaar SNPI (3)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 19 juli 2019

Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Wat hebben we gezien de afgelopen 25 jaar op het gebied van mede-eigenaarschap van medewerkers.

lees meer

Tags: ESOP, opties, Blasi, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, werknemersparticipatie, Amerika, overheid, eigenaar zijn, politiek

Trends verschillende vormen medewerkersparticipatie - terugblik 25 jaar SNPI (2)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 11 juli 2019

Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Welke vormen van medewerkersparticipatie zagen we de afgelopen jaren voorbij komen en welke vormen zijn op dit moment het meest populair?

lees meer

Tags: opties, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, werknemersparticipatie, Amerika, overheid, eigenaar zijn, politiek

Trends medewerkersparticipatie - terugblik 25 jaar SNPI (1)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 4 juli 2019

SNPI bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Welke trends zijn er geweest en wat is er allemaal gebeurd in deze afgelopen 25 jaren in Nederland. Terugblikken vraagt ook om vooruitkijken. Wat kunnen we leren van 25 jaar ervaring medewerkersparticipatie in de vorm van aandelen en hoe ziet de toekomst van financiële participatie eruit.

lees meer

Tags: opties, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, ondernemingsraad, werknemersparticipatie, Amerika, overheid, eigenaar zijn, politiek

Wat daar werkt, werkt hier anders

Door Anne Veenman | vrijdag 11 augustus 2017

ES, ESOP, ESO, SAR en RSU vertaald naar de Nederlandse situatie

De meeste ondernemers die bij SNPI aan tafel aanschuiven hebben al wat voorwerk gedaan. Ze hebben met andere bedrijven gesproken of ze hebben dit boek gelezen en uiteraard hebben ze ook gezocht op internet en toepassingen uit het buitenland gevonden – al dan niet via hun eigen internationale netwerk. Met name in de VS zijn veel voorbeelden te vinden. We leggen hier kort de Amerikaanse afkortingen uit en maken de vertaling voor de Nederlandse situatie.

ES

ES is de afkorting voor Employee Shares en vaak worden aandelenplannen aangeduid met employee share schemes. Al deze plannen kunnen zowel over aandelen als opties gaan of allebei. Certificaten van aandelen is iets typisch Nederlands en is in het buitenland geheel onbekend. Dat is ook de reden dat internationale bedrijven hier niet vaak voor kiezen.

Vesting is ook een term die je veel tegenkomt in publicaties over aandelenplannen. Het betekent het opbouwen van opties op aandelen door medewerkers en zegt niets over de vorm.

 

 

lees meer

Tags: financiele werknemersparticipatie, werknemersaandelen, medezeggenschap, OR, ondernemingsraad

Masterclass Medezeggenschap 11 oktober SBI Formaat

Door Anne Veenman | vrijdag 28 juli 2017

Op 11 oktober organiseert SNPI een trainingsdag “Iedereen Aandeelhouder”. Dit is een leuke maar ook zeker inhoudelijke dag met masterclasses op Landgoed Zonheuvel in Doorn waar medewerker-aandeelhouders (of certificaten daarvan) en hun collega’s. De bedoeling van deze dag is meer te leren over mede-eigenaarschap, en hoe je dit als aandeelhouder het beste kunt aanpakken. Bovendien is deze dag ook een gezellige netwerkdag, met een luxe lunch en borrel na afloop. Ook geïnteresseerden in medewerker-aandeelhouderschap zijn van harte welkom! Voor meer informatie, bekijk hierhet programma en de masterclasses.


Op de blog zullen wij in de aanloop naar het evenement een tipje van de sluier lichten en bloggen over de masterclasses die gegeven worden. Daarom laten wij degenen die de masterclasses zullen gaan geven, zelf aan het woord. Deze week: Jaap Jongejan van SBI Formaat over de combinatie van medezeggenschap en medewerker-aandeelhouderschap.
Wat is SBI Formaat?

lees meer

Tags: financiele werknemersparticipatie, werknemersaandelen, medezeggenschap, OR, ondernemingsraad

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs