SNPI Blog

De oplossing die Mirjam de Rijk over het hoofd ziet

Door Anne Veenman | dinsdag 17 april 2018

Afgelopen paasweekend was er een interessante uitzending van het discussieprogramma Buitenhof over de scheiding tussen arbeid en kapitaal. “Een paar jaar geleden moest je toch wel een verstokte marxist zijn om deze woorden in de mond te nemen” zegt Marcia Luyten, de presentatrice van Buitenhof. Tegenwoordig leeft de discussie over het belonen van arbeid en kapitaal weer en zijn deze termen ontdaan van hun marxistische connotatie. 

lees meer

Tags: financiele werknemersparticipatie, certificaten, werknemersaandelen, bonus, werknemerscertificaten

14.900 nieuwe mede-eigenaren voor Lush

Door Anne Veenman | donderdag 29 maart 2018

Vrijdag maakte Lush bekend dat alle medewerkers mede-eigenaar worden van de onderneming. Dit betekent dat er 14.900 nieuwe aandeelhouders bij zijn, meldt het Twitteraccount van Lush Nederland. Maar zijn ze echt aandeelhouders? En wat hebben ze nu precies te zeggen? Vandaag gebruiken we de nieuwe casus van Lush om een term uit te leggen die naar Nederland over is gewaaid: Employee Benefit Trust (EBT).

lees meer

Tags: STAK, financiele werknemersparticipatie, certificaten, bonus, werknemerscertificaten, Lush

Aandeelhouders en de macht van geld

Door Anne Veenman | donderdag 1 maart 2018

In zijn laatste blog op Sprout.nl vertelt Venture Capital advocaat Sjoerd Mol hoe hij ziet dat investeerders standaard aandringen om werknemers aandelen te geven, met name bij scale-up en start-ups. Dit om gemotiveerde medewerkers aan te trekken en zo de duurzaamheid van de onderneming te bevorderen. Hij schreef hier op 27 februari een blog over op Sprout.nl.

lees meer

Tags: winstdeling, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, bonus, medezeggenschap, sprout

Bang voor robots of willen leren werken met nieuwe technologie?

Door Anne Veenman | donderdag 22 februari 2018

Afgelopen weken hebben we in aanloop naar de Ronde Tafel van 6 april geblogd over trends op de arbeidsmarkt bij medewerkers en hun verwachtingen. Wat zijn veranderingen die bepalend gaan zijn voor de toekomst en hoe kunnen ondernemingen zich hier op aanpassen? Vandaag bespreek ik de resultaten uit ons onderzoek op het laatste en misschien wel het meest ongrijpbare onderwerp: robotisering en automatisering.

lees meer

Tags: toekomst, winstdeling, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, werknemersaandelen, bonus, millennials, backpacken, bezittingen

Backpacken of bezittingen? Wat willen millennials?

Door Anne Veenman | donderdag 15 februari 2018

Dit jaar onderzoekt SNPI trends op de arbeidsmarkt tussen verschillende generaties. Dit keer: denken jongere generaties anders over bezittingen en ervaringen dan de oudere werknemers? En wat betekend dat voor hun participatie binnen het bedrijf? 

lees meer

Tags: toekomst, winstdeling, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, werknemersaandelen, bonus, millennials, backpacken, bezittingen

Ronde Tafel 6 april: Millennials ontwerpen de onderneming van de toekomst

Door Anne Veenman | donderdag 8 februari 2018

Op vrijdag 6 april organiseert SNPI een rondetafelgesprek over trends op de arbeidsmarkt. Waarom is dat nodig? Niet alleen in de media maar ook in de praktijk horen wij namelijk flink wat vooroordelen over de toekomst van de arbeidsmarkt.

lees meer

Tags: toekomst, winstdeling, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, werknemersaandelen, bonus, millennials

Bonus: de balans tussen geld, geluk en prestatie

Door Anne Veenman | donderdag 1 februari 2018

“Mensen zullen harder werken als ze meer geld kunnen verdienen” is vaak de redenatie van werkgevers wanneer zij nadenken over het opschroeven van de productiviteit in de onderneming. Maar dat meer geld niet direct leidt tot meer motivatie is al lang bekend in de arbeidspsychologie. Sterker nog, het is zelfs mogelijk dat een extra beloning, oftewel bonus, het omgekeerde effect heeft. Op 29 januari was het congres 'Het Nieuwe Belonen', waarop Killian Wawoe, Joris Luyendijk en Erik Scherder vertelden over de nieuwe manier waarop belonen werkt. Naar ons idee ontbrak daar een echt nieuwe kijk op belonen, namelijk belonen via financiële werknemersparticipatie.

lees meer

Tags: winstdeling, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, bonus, academisch, Het Nieuwe belonen

Nederland moet de bonusbril vaker afzetten

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 22 februari 2016

De Nederlandse overheid en de sociale partners bekijken aandelenplannen voor medewerkers vaak te veel door de ‘bonusbril’, ook de belastingdienst doet dit met fouten in de ruling als gevolg. SNPI zet zich samen met de leden van het SNPI-platform in voor een betere ruling en stimulerend beleid.

lees meer

Tags: aandelenplan, medewerkeraandelen, de Belastindienst, bonus, ruling

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs