SNPI Blog

Start-up? Denk eens aan medewerkersparticipatie

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 24 februari 2017

3D money growing on a tree on beautiful landscape -610307-edited.jpeg

De KvK organiseert elk jaar in februari een Week van de Financiën, een door het land reizend evenement om ondernemers op weg te helpen in de financiële wereld met regels, valkuilen en de vele mogelijkheden om mensen te vinden die je het vertrouwen geven door nu te investeren in je plan en uiteraard later mee te profiteren van je succes.

Deze week is misschien bewust zo’n drie maanden na de jaarlijkse startersdag gepland. De eerste plannen zijn uitgewerkt en langzamerhand wordt het plaatje duidelijker. Een ding is meestal zeker, wie wil starten met een bedrijf met personeel heeft investeerders nodig. Soms is dat de ondernemer zelf. Maar vaak ga je als start-up op zoek. Dan wordt al snel duidelijk dat voor banken en professionele investeerders relatief kleine investeringen niet interessant zijn en kom je bijvoorbeeld uit bij Qredits.


Alternatief: medewerkersparticipatie 

Er is een voor de hand liggend alternatief voor bedrijven die starten met personeel. De medewerkers gaan je helpen om het bedrijf vanaf het begin mee op te bouwen. Ze zijn enthousiast en zien er brood in. Misschien kun je ze daarom ook wel vragen om mee te investeren. Zo schep je ook duidelijkheid over wat je van ze verwacht. Je hoeft niet meteen op zoek naar vermogende personeelsleden. Je kunt ze ook vragen om een deel van hun salaris in het bedrijf te steken en uit te laten betalen in de vorm van aandelen. Omdat de aandelen van een start-up nog weinig waard zijn, levert dat nu geen belastingaanslag voor hen op. Ze profiteren later voor de volle 100% van de waarde die de aandelen dan hebben.

Start-samen: flexibel aandelen verdelen

Ondernemingen beginnen met een droom, de droom van een visionair. Steeds vaker de gedeelde droom van een groep, die samen een bedrijf start.  Door te kiezen voor een BV met aandelen voor ieder, kies je voor een flexibele constructie, die past bij een tijd waarin we ons wel met hart en ziel inzetten, maar niet ons hele leven voor hetzelfde. Die flexibele constructie laat ook toe dat je personeel mede-ondernemer wordt. Ook als je nog zonder personeel start, kun je dat nu al regelen.

Download de brochure

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs