SNPI Blog

SNPI vergroot uw kennis over aandelen

Door Karen Ubachs | donderdag 28 maart 2019

Weet u hoe het overdragen van aandelen aan uw medewerkers in de praktijk werkt en welke voordelen dit heeft? Wat moet u allemaal weten om een gedegen besluit te nemen om een aandelenplan voor uw medewerkers in te voeren? Doet u het wel of doet u het niet?
U als Directeur Grootaandeelhouder (DGA) denkt aan uw toekomst en de toekomst van de organisatie. Weet u al aan wie u straks de aandelen kan verkopen?

De aandelen aan uw medewerkers verkopen is er een die vaak wordt vergeten. Toch zijn er vier goede redenen om u te verdiepen in aandeelhouderschap en winstdeling van werknemers en ik citeer Professor Joseph Blasi uit de verenigde Staten:

Ten eerste kunnen werknemersaandeelhouderschap en winstdeling de lonen en rijkdom van werknemers verhogen (delen van de winsten) en de algehele verdeling van inkomen en welvaart, een essentieel ingrediënt voor een succesvolle democratie, verbreden. Om een hulpmiddel te zijn voor het verminderen van ongelijkheid, moeten het aandelenbezit van werknemers en winstdeling breder en betekenisvoller worden verspreid dan het nu wordt gedaan.
Ten tweede bieden werknemersparticipatie en winstdeling prikkels voor meer inspanningen, samenwerking, informatie-uitwisseling en innovatie die de prestaties van de werkplek en de productiviteit van bedrijven kunnen verbeteren.
Ten derde kunnen werknemersaandeelhouderschap en winstdeling banen besparen door de overlevingskansen van bedrijven en de stabiliteit van de werkgelegenheid te vergroten, met grotere economische voordelen als gevolg van de dalende werkloosheid. 
Ten vierde kunnen werknemersparticipatie en winstdeling zorgen voor meer harmonieuze werkplekken met grotere bedrijfstransparantie en grotere werknemersbetrokkenheid in hun werk door toegang tot informatie en deelname aan beslissingen op het werk (vergroten formele zeggenschap werknemers).
(Bovenstaande punten komen uit een onderzoek van Blasi uit 2018 en te vinden op de volgende pagina)

Meer weten over financiële participatie? Meldt u zich dan aan voor de oriëntatieworkshop donderdag 4 juli en ontdek wat moet u weten over aandelen om hierin de juiste keuzes te maken. 

Of lees ons boek "Iedereen aandeelhouder", het handboek voor financiële medewerkersparticipatie. In verband met ons 25-jarig bestaan ontvangt u een tweede exemplaar cadeau via de 1+1 gratis actie. Doe uw voordeel ermee en verdiep u eens samen met een collega of medeoprichter in de wereld van financiële medewerkersparticipatie.

Koop nu hier voor slechts 25 euro het boek Iedereen aandeelhouder – Handboek financiële medewerkersparticipatie.

Bestel het boek

Topics: DGA, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs