SNPI Blog

SNPI in het Het Financieele Dagblad: Participerend personeel is ondernemender

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 16 februari 2017

Artikel-participerend-personeel.png

In dienst bij een bedrijf dat ook van jezelf is. Dit kopt het FD boven een artikel over financiële participatie (11-02-2017). Het FD ziet dat financiële participatie in de lift zit. In dit artikel komt uiteraard SNPI als kenniscentrum, promotor en adviseur aan het woord. Maar vooral is interessant dat het FD met voorbeelden van bedrijven een mooi scala laat zien van de verschillende doelen die je met participatie kunt bereiken. Van deflexibilisering en het vergroten van betrokkenheid bij Movares tot bedrijfsoverdracht. Van het verder ontwikkelen en uitgroeien tot een bedrijf waar de oprichters zelf zouden willen werken – met zelfsturende teams en eigen verantwoordelijkheid bij scale-up advies- en consultancybureau 2ndsense tot het waarmaken in het personeelsbeleid van de ambitie een social enterprise te zijn.

Aandelenplan
Relativering is er ook. Een HR manager waarschuwt dat een aandelenplan wel heel ingewikkeld is als je alleen maar medewerkers een extraatje wilt geven. Dat kan ik alleen maar onderschrijven. Toch kun je dan nog kiezen voor winstdelen, de simpelste manier van financieel participeren, waarbij de eigenaar of eigenaren alle touwtjes in handen houden en er heel weinig extra werk verzet moet worden om de regeling te realiseren.

Startende ondernemingen
Interessant om te zien dat juist beginnende ondernemers vaak al nadenken over hoe ze hun bedrijf later weer uit handen kunnen geven. Het lijkt gek maar het is echt een goed idee om al bij de oprichting of overname van een bedrijf erover na te denken hoe en hoelang het bedrijf en de ondernemer, of ondernemers, met elkaar verbonden willen blijven. Ondernemers worden tegenwoordig meer begeleidt en zoeken meer reflectie en coaching op. Als je dan iemand bent die heel goed gedijt als pionier, word je ongelukkiger op het moment dat het bedrijf vooral moet gaan groeien. Maar eigenlijk geldt voor ons allemaal dat er maar weinig is waar we ons voor de rest van ons leven aan willen binden, dat geldt dus ook voor de werknemersaandeelhouders. Een goed plan gedijt juist door handel. Het moet leuk zijn om erin te stappen en op een later moment mag het ook weer lonen om eruit te stappen. Waar het om gaat is het met elkaar delen van de wil om het bedrijf te ontwikkelen en te laten bloeien en daarvoor hoef je niet levenslang aan elkaar verbonden te blijven.

Lees het complete artikel
Er zijn gelukkig veel meer bedrijven met aandelenplannen, kijk maar naar het SNPI-platform. En dan is het toch leuk als financiële participatie op een positieve manier in het nieuws is. Het complete artikel kunt u hier lezen.

Download het complete artikel uit Het Financieele Dagblad

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs