SNPI Blog

Positieve flow

Door Karen Ubachs | donderdag 6 september 2018

Participatie is een zelfstandig naamwoord maar het voelt meer als een werkwoord. Er zit beweging in, niet alleen voor bedrijven die een opkikker kunnen gebruiken, maar ook voor ondernemingen die nog maar net de zolderkamer zijn ontgroeid.

Zolderkamertje
In 2013 begon Hans Huijsmans met het bemiddelen van professionals in een ruimte onder het dak van de Beurs van Berlage. In datzelfde gebouw werkt Steiger B inmiddels met een team van bevlogen specialisten. Stuk voor stuk mensen die vakkennis graag koppelen aan een integere en persoonlijke manier van werken. De persoonlijke betrokkenheid bij hun werk is voor een aantal mensen bij STEIGER B nog groter geworden. STEIGER B heeft een jaar geleden financiële medewerkersparticipatie geïntroduceerd. Hans Huismans, eigenaar en oprichter, wilde zijn succes delen, letterlijk. En dat heeft hij gedaan. 

Niet kritisch
Het team van STEIGER B bestaat naast hem uit zeven medewerkers, waarvan drie een vast contract hebben en sinds een jaar ook aandeelhouder zijn. Oprichter en eigenaar Hans Huijsmans grapt: “Ze zijn tot nu toe geen kritische aandeelhouders.” Er is op het moment weinig om kritisch op te zijn. Het gaat goed en er is zelfs dividend uitgekeerd. De drie nieuwe aandeelhouders zijn blij.
Over het algemeen gaan we ervan uit dat participatieplannen een gunstig effect hebben op de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf en de binding zullen versterken. Hoe is dat in dit bedrijf? STEIGER B is klein en iedereen was al ontzettend betrokken. ”De participatieplannen werden erg enthousiast ontvangen, de medewerkers zagen het als een kans. Het maakt het nog meer van jezelf”, legt Hans Huijsmans uit, maar hij heeft niet het idee dat de betrokkenheid zozeer is gegroeid. “Wat ik zie is dat het effect van delen, 'het is van ons allen, we doen dit samen’, voor een positieve flow en een nieuw soort binding heeft gezorgd”.

Avontuur
Het samen delen was voor STEIGER B ook de voornaamste reden om aandelen aan de medewerkers aan te bieden. “Het avontuur dat je met elkaar hebt, wordt nog bijzonderder, het is nu van ons samen.” Er komt natuurlijk een stukje bureaucratie bij kijken maar dat valt in dit bedrijf mee. "Bij STEIGER B zetten we de notulen op de mail met de vraag om een akkoord. Wij hebben geen aandeelhoudervergadering in de avonduren.”

Bij dit bedrijf zijn het samen delen en het gevoel van mede-eigenaarschap positieve effecten van het implementeren van een participatieplan. De positieve flow, het samen het avontuur aangaan worden in dit bedrijf zeker niet ‘verstoord’ door te veel bureaucratie. De aandeelhouders kunnen per mail en in de pauze de afwegingen maken om wel of niet de winst te investeren in bijvoorbeeld een nieuwe werknemer. Samen ondernemen, samen delen: niet alleen de verantwoordelijkheden maar ook de winst.

Wie kan delen kan ook vermenigvuldigen.

Workshop

Wij informeren bedrijven zo goed mogelijk over de mogelijkheden op het gebied van werknemersparticipatie. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? En hoe het invoeren van zo'n plan precies in zijn werk gaat? Schrijf u in voor onze workshop op 15 november 2018.

 Aanmelden workshop

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl.

Topics: werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs