SNPI Blog

Ondernemers met lef opgelet!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 12 oktober 2015

Eindelijk nHans_Kamps_Pascale_Nieuwland_en_Harry_van_de_Kraatsa maanden hard werken was het donderdag 9 oktober dan zover. Iedereen aandeelhouder – Handboek financiële medewerkersparticipatie werd gelanceerd. Dit gebeurde aansluitend aan de SNPI platformbijeenkomst bij Movares.

 

Door Pascale Nieuwland

Een spannend moment, want alhoewel ik niet alleen heb gewerkt aan het boek, staat mijn naam er op en heb ik het merendeel geschreven, ontworpen en samengesteld. Ook een mooi moment, want nu is er eindelijk een boek dat het hele spectrum van werknemersaandeelhouderschap beschrijft. Van het ontwerpen, doelstellingen, tot mogelijke alternatieven en hoe je een plan op een goede manier implementeert in de onderneming. Een boek dat er tot op heden niet was.

Vaak wordt aandeelhouderschap geschaard onder de noemer beloning. En dat is helemaal prima. Aandelen kunnen inderdaad heel goed worden ingezet als beloningsmechaniek en dat moeten bedrijven ook vooral blijven doen. Maar de pure vorm van werknemersaandeelhouderschap is meer dan dat. Bedrijfsbrede aandeelhouderschap is een manier van ondernemen, wellicht zou je kunnen zeggen een nog niet erkende organisatievorm.

Het nieuwe boek Iedereen aandeelhouder geeft ondernemers, aandeelhouders en bestuurders alle informatie om te kunnen bepalen of zij het aandurven hun organisatie om te zetten in een onderneming met werknemersaandeelhouderschap. Net als het invoeren van zelfsturende teams of een hiërarchische structuur ombouwen tot een platte organisatiestructuur, is het invoeren van een echte bedijfsbrede aandeelhouderschap iets wat tijd en aandacht behoeft en bij de onderneming en vooral de directie moet passen.

De bedrijven die al een bedrijfsbrede participatie hebben, laten zien dat al die moeite en inzet niet voor niets is geweest. Kijk maar naar bedrijven als Witteveen+Bos, Kiwa, Geodan, Arcadis, Thales, The Next View, Holland Colours, Van Lanschot, Alfa accountants, Sligro en Movares. Allemaal bedrijven waar we in Nederland trots op mogen zijn.

Ook nieuwsgierig geworden naar aandeelhouderschap als tool voor uw onderneming?

Bestel dan nu het boek Iedereen aandeelhouder – Handboek financiele medewerkersparticipatie hier.

Het boek werd mede mogelijk gemaakt door inhoudelijke en financiële bijdragen van: Van Lanschot, Monidee, Alfa accountants en Emanon

VLLogo_formaat_3_180x56pxMonidee-ondertitel-logo_nieuw_2       emanon_kopieAlfa_accountants

 

Topics: financiële medewerkersparticipatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs