SNPI Blog

Nu starten met mede-eigenaarschap van medewerkers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 5 maart 2021

Er is een jaar met corona verstreken. Veel bedrijven hebben het moeilijk. Maar heb je dit jaar toch doorstaan, overweeg dan om dit jaar met mede-eigenaarschap te beginnen. 

Maak de medewerkers mede-eigenaar via aandelen of certificaten van aandelen en bij een volgende crisis, of een vervolg coronadip sta je er niet meer alleen voor. 

Samen ben je sterker, meer flexibel en beter bestand tegen fluctuaties in de markt. Nu moet je bouwen aan een stevig fundament in je organisatie. En in onze ogen is het nu echt tijd, dat in meer bedrijven de medewerkers ook mede-eigenaar gaan worden. 

Niet meer alleen staan

Mij valt het in deze tijd op dat veel ondernemers er echt alleen voor staan. Overheid en vakbonden lijken soms te denken dat alle ondernemers jaarlijks miljoenen verdienen. Bij heel veel ondernemers is dat helemaal niet het geval. 

Maar ondernemers lopen wel heel veel risico's. Kijk maar naar deze crisis. De ondernemers krijgen een vergoeding voor de personeelskosten. Dat is maar 70% van de personeelskosten en wie betaalt de overige kosten? Menig ondernemer heeft het eigen vermogen of het opgebouwde pensioenpotje weer in het bedrijf gestopt.

Zoek je ook naar manieren om meer samen te ondernemen en met elkaar de problemen aan te pakken?

Samen ondernemen

Heb je wel eens gedacht aan het mede-eigenaar maken van de medewerkers. Wanneer iedereen mede-eigenaar is, worden de belangen van de ondernemer en een medewerker meer gelijk. 

Gaat het wat minder, dan zal je zien dat alle medewerkers mee gaan denken en op zoek zullen gaan naar oplossingen. Je staat als ondernemer er dan niet meer alleen voor. 

In goede tijden en in slechte tijden

Als het goed gaat met de onderneming dan profiteert iedereen mee. De waarde van de aandelen gaat omhoog en iedereen ontvangt dividend als winstuitkering. Je deelt samen de winsten. Gaat het minder dan kan je de mede-eigenaren vragen om uren in te leveren of later meer uren te gaan werken. Op dit moment zien we vaak dat een verzoek om uren te verschuiven gezien wordt als een enorm onrecht, dat je medewerkers niet aan kunt doen. Maar zou het niet veel beter zijn als de medewerkers als mede-eigenaren ook meer mee kunnen sturen en wel kunnen helpen om een crisis aan te pakken?

Ondernemende cultuur en aantrekkelijke werkgever

Door mede-eigenaarschap van medewerkers creëer je een ondernemende cultuur in de organisatie. Voordat je daar bent moet je natuurlijk wel tijd en aandacht schenken aan die nieuwe cultuur. Als je als baas nog steeds echt alles beslist dan creëer je natuurlijk niet heel makkelijk een ondernemende cultuur. Onderdeel van een ondernemende cultuur is ook het loslaten van taken en besluiten. Niet iedereen kan dat even goed. 

Waarom is een werkgever met een aandelenplan voor medewerkers zo aantrekkelijk? Daar zijn heel veel redenen voor. Een dergelijk bedrijf heeft als strategie gekozen om duurzaam succesvol te zijn. Daarmee ben je een betrouwbare werkgever. Het is niet per se zo dat deze bedrijven te voorzichtig en behoudend zijn. Juist bedrijven die drijven op innovatie en kennis, kennen vaak aandelenplannen. Zo houden ze het bedrijf scherp: Je deelt mee in het succes en als het wat slechter gaat, dan is iedereen bereid om een tandje bij te zetten.

Hulp nodig bij de invoering? Neem dan contact op met SNPI!

Nu is het moment om te gaan starten. De jaarcijfers zijn (bijna) bekend. De waarde kan worden bepaald en de eerste inschrijvingen kunnen in mei van dit jaar worden gedaan.

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en ondersteunt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl. Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven met medewerkersparticipatie en hanteren zoveel mogelijk vaste bedragen voor onze dienstverlening. 

Bestel het boek

 

Topics: financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs