Nieuwsberichten

HEMA gaat samenwerken met het burgerinitiatief KoopdeHEMA

Pascale Nieuwland-Jansen woensdag 10 maart 2021

HEMA gaat samenwerken met het burgerinitiatief KoopdeHEMA

Iedereen die fan is van HEMA, of het nu als klant of werknemer is, kan door middel van een certificaat als het ware “een stukje HEMA” kopen, met een winstafhankelijk rendement en als klankbord meepraten over bijvoorbeeld de duurzaamheidstrategie of het assortiment van HEMA.  
 
In goede handen
Stichting HENA (de stichting achter het burgerinitiatief KoopDeHema) heeft in de zomer van 2020 een bod gedaan op HEMA om te voorkomen dat HEMA weer in handen zou komen van liefdeloze aandeelhouders. Gelukkig heeft de combinatie Parcom/Mississippi Ventures een winnend bod gedaan. Twee Nederlandse fondsen die, net als stichting HENA, HEMA ook voor de volgende generaties willen behouden.  

 

Concrete stappen
De nieuwe eigenaren van HEMA en Stichting HENA willen een concrete stap zetten om klanten en werknemers meer te betrekken bij het lief en soms het leed van HEMA. Het toekennen van certificaten aan individuen past ook goed in de roep om na de coronapandemie de economie van bedrijven te herzien. In plaats van een model waarin veelal buitenlandse eigenaren profiteren van economische winst, worden op deze manier de economische vruchten breder gedeeld. Juist HEMA kan zich zo dieper in de samenleving wortelen. Met betrokken klanten en werknemers komt er meer nadruk te liggen op de lange termijn, duurzaamheid en continuïteit, in plaats van de snelle winst. ‘
 
Anna Grebenchtchikova, voorzitter Stichting HENA: “De financiële structuur die we hadden opgezet om met vele kleine aandeelhouders HEMA te kopen kan nu worden gebruikt om de vele fans van HEMA echt te betrekken bij het bedrijf.”  

Meedoen kan nog steeds
In de komende maanden wordt het fonds vormgegeven. Mensen die nu al willen inleggen kunnen dat doen via Nxchange/KoopdeHEMA. De inleg bij Nxchange wordt omgezet in certificaten zodra de juridische structuur rond. Deelnemers die al eerder zijn ingestapt, maar nu hun participatie niet meer nodig achten, kunnen voor de daadwerkelijke omzetting naar certificaten uitstappen en krijgen hun inleg teruggestort. Om het fonds toegankelijk te houden voor kleine certificaathouder en om te voorkomen dat grotere aandeelhouders kunnen domineren zal er een maximum aantal certificaten per deelnemer gaan gelden.

lees meer...

Topics: nieuwsberichten