SNPI Blog

Nieuwe situatie - nieuwe kansen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 21 april 2020

Veel mensen werken nu vanuit huis. Gelukkig zijn er heel veel beroepen en werkzaamheden die je gewoon vanuit huis kan doen. Ik gelukkig ook.

Voorheen was ik tevreden met e-mail en een simpel projectmanagementsysteem. Relaties en klanten kwamen bij ons op kantoor of ik ging bij hen op bezoek. Allemaal erg old school. Deze nieuwe situatie leidt ook tot optimalisering van de online mogelijkheden.

Vroeger was ik een early adopter. Ik weet nog goed dat ik als een van de eersten in de klas een walkman kocht. Misschien weet je het ook nog: zo'n hele grote rode Sony met een gammel koptelefoontje met van die oranje schuimdoppen. Groot, want er zaten maar liefst vier aa-batterijen in, die ook nog eens na een half uur alweer leeg waren. Daarna was ik als student een van de eersten met een mobiele telefoon van greenpoint, want ik wilde met mijn vriendje kunnen bellen. Ik woonde in leiden en hij in Nijmegen. Toen kwam de iPod van apple. Ik kocht deze ook vrijwel meteen en was de trotse bezitter van zo'n mooie moderne mp3-speler. 

Daarna kreeg ik kinderen en waren al die nieuwe gadgets even niet zo belangrijk. Wat ook niet hielp. Ik kwam bij SNPI werken en daar had de tijd stil gestaan. Rijen stoffige boeken, stapels tijdschriften en computers die niet werkten. 

Gelukkig is dat verleden tijd. In die 15 jaar dat ik bij SNPI ben is er veel gebeurd. We moesten van ver komen. Maar inmiddels hebben we een duidelijke rol te spelen en echt bestaansrecht. Ook de computers doen het nu allemaal goed en werken we in de cloud. 

Nooit te oud om te leren

Iemand vroeg mij drie weken geleden "hebben jullie teams? " en ik moest antwoorden dat wij dat niet gebruikten. Daarna kreeg ik een uitnodiging voor een vergadering via teams. Vervolgens sprak ik een goede vriend en hij vertelde dat hij zich helemaal had gespecialiseerd in 365 en teams en dat dit fantastisch werkt. 

En toen kwam ineens die early adopter in mij boven. Al ben ik nu misschien wel die late majority, maar ik wilde meer weten over dat programma. Ik werd helemaal enthousiast en appte mijn goede vriend en vroeg om de tutorials die hij had. Hij bood mij aan om het weekend een workshop te geven en mij op weg te helpen. Thx Robert! Iets wat ik overigens iedereen kan aanbevelen. En toen was ik om..

Het nieuwe werken

Ik ben helemaal enthousiast geworden over deze nieuwe manieren van werken en vooral ook samenwerken. Van het saai vinden om thuis te werken, vind ik het nu leuk. Er is zoveel mogelijk met die programma's. Online meetings zijn makkelijk en ook gewoon heel erg leuk.

Plannen, taken toevoegen en alles bij elkaar brengen van projecten is in teams zoveel leuker en makkelijker. Alles bij elkaar. Duidelijke overzichten. Helder wie wat doet en wat de deadlines zijn. Fantastisch. 

Deze periode van thuiswerken leidt tot een verandering in ons en het is een goede verandering. Alle programma's en tools maken het mogelijk om waar dan ook met elkaar samen te werken. Wanneer en hoe we werken doet er niet meer toe. We hoeven niet meer alle dagen bij elkaar te zitten. 

Belangrijke gesprekken doen we op locaties en korte overleggen gaan we vanaf nu online doen. Het is goed om elkaar te zien en te spreken, maar niet alle afspraken hoeven zo gevoerd te worden. Het scheelt iedereen ontzettend veel tijd en files en wat te denken van het milieu. 

Het effect van de afgelopen weken thuiswerken op het milieu is waanzinnig. Er wordt veel minder heen en weer gereisd en het werk gaat toch gewoon door. Laten we dat proberen vol te houden. 

Het nieuwe werken en medewerkersparticipatie

De tools die nu op de markt zijn bieden ook mogelijkheden voor de medewerkersparticipatie in de bedrijven. Via bijvoorbeeld Teams en Yammer kan de informatie over participatie ook prachtig intern worden verspreid. Al die tools kan je inzetten om het mede-eigenaarschap van het bedrijf te verbeteren.

De nieuwe generatie medewerkers werkt van nature al anders en deze periode van thuisblijven vraagt van hen helemaal geen aanpassingen. Al die online systemen zijn voor hen een tweede natuur. 

Door de situatie moet de rest ook ineens mee en ik ben om. Ik merk dat het superleuk is om aan te passen aan dit nieuwe werken. Het levert tijdswinst op, scheelt reistijd en is ook nog erg 'satisfying', zoals mijn dochters zouden zeggen. 

Vragen?

Heb je vragen over hoe je de bestaande online tools en programma's kunt inzetten om de participatie op de werkvloer te verbeteren of optimaliseren. Neem dan eens contact op met SNPI en er wordt een call ingepland! Ja inderdaad dat doe ik tegenwoordig via teams 👍😀

Neem contact op

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs