SNPI Blog

Krapte op de arbeidsmarkt

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 3 juni 2022

Het is lastig om goede medewerkers te vinden en vooral te behouden. Geen makkelijke klus in deze tijd. Dat is ook de reden waarom wij het bij SNPI zo druk hebben. Veel bedrijven weten SNPI te vinden voor informatie over participatieplannen. En waarom is dat?

Financiële medewerkersparticipatie is namelijk een bewezen tool voor een grotere medewerkerstevredenheid en betrokkenheid. Onderzoeken laten zien dat werkgevers die naast goede primaire voorwaarden ook een financiële medewerkersparticipatie in de vorm van bedrijfsbreed aandelen of certificaten bieden aan de medewerkers het gewoonweg financieel beter doen dan andere bedrijven. En dat de medewerkers meer  gemotiveerd en betrokken zijn bij de onderneming als zij meedelen in winst en waarde. En als ze meedelen in de waarde en winst blijkt dat ze langer willen blijven werken voor de onderneming. 

Groei van financiële medewerkersparticipatie 

Alle ondernemingen waar mensen belangrijke assets zijn, weten nu de weg naar financiële medewerkersparticipatie wel te vinden. Via financiële medewerkersparticipatie kunnen medewerkers deelnemen in het kapitaal van de onderneming en dit kan op verschillende manieren. Veel Nederlandse bedrijven bieden nu al de lichtste vorm van medewerkersparticipatie aan, namelijk de winstdeling.

Maar wat we zien is dat bedrijven deze winstdeling niet heel hoog willen maken, omdat ze bang zijn dat het een structurele beloning wordt en zo onderdeel van de vaste beloning en arbeidsovereenkomst. De werkgever moet dan elk jaar hetzelfde bedrag toekennen. Winstdeling is dan ineens loon geworden. Dat schrikt veel werkgevers af om een hele hoge winstdeling toe te kennen aan het personeel. En het hoge belastingtarief op bijzondere beloningen helpt natuurlijk ook nooit. 

Tom Poes verzin een list!

Alle slimme ondernemingen die medewerkers willen binden en boeien en die winst maken en dit graag willen delen met het personeel, kijken nu naar medewerkersplannen met aandelen en certificaten van aandelen. De groei van ondernemingen met een participatieplan is enorm. SNPI helpt nu zoveel bedrijven, dat ook wij op zoek zijn naar een nieuwe medewerker voor uitbreiding van ons team.

Medewerkers kunnen een stukje mede-eigenaar worden van het bedrijf en kunnen meebouwen aan de groei en profiteren via dividendrendementen. Zowel de stijging van het aandeel als dividend zijn niet alleen fiscaal een stuk gunstiger. Het is ook een echte winstdeling. Laag of zelfs geen dividend als het minder gaat en hoger dividend als er genoeg winst is gemaakt. Dividend komt namelijk uiteindelijk voor 100% bij de medewerker met een minderheidsbelang. Bij een gewone winstdeling is 50% voor de belastingdienst.

Het meedelen in de winst en mede-eigenaar zijn, maakt dat medewerkers meer betrokken zijn en belangen gelijke worden. Dat alles samen beïnvloedt de prestaties van de gehele onderneming positief. 

Meer weten over dit onderwerp? Bestel dan het boek "Iedereen aandeelhouder"!
Bestel het boek

Je kan medewerkers een stukje laten kopen, maar je kan natuurlijk ook een aantal aandelen schenken en aandelen bij laten kopen. Samen ben je dan mede-eigenaar en bouw je samen aan een mooi bedrijf. Samen succesvol, samen de winst delen!

Participatiemogelijkheden maakt je bedrijf aantrekkelijker voor goede medewerkers om te komen werken. Bij de organisaties van nu draait het allemaal om de goede mensen vinden en te behouden. Doe je dat als organisatie niet goed, dan gaan je goede mensen steeds lopen en ben je continue bezig met het zoeken van nieuwe mensen. Wil je dit niet, dan moet je goed kijken naar je alle arbeidsvoorwaarden, inclusief financiële participatie en zuinig zijn op de goede mensen die je hebt.

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

New call-to-action

 

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs