SNPI Blog

Samen staan wij sterk!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 20 maart 2020

Deze weken zijn voor ons allemaal erg stressvolle weken. We moeten allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. Kinderen gaan niet naar school, evenementen en bijeenkomsten worden afgelast en veel bedrijven moeten sluiten. Het is een crisis, waar we geen grip op hebben.

We moeten allemaal even in afzondering om het collectief te beschermen. Het is een periode waarin wij het collectief boven het eigenbelang moeten stellen. De quarantaine moeten we dan ook serieus nemen. 

Het zal voor iedereen moeilijk worden. 2020 zal een jaar worden om niet snel te vergeten. Maar samen staan wij sterk! 

Veerkracht en creativiteit

Toch is crisis ook een periode waarin we creatief worden en onze veerkracht moeten hervinden. Leraren gaan vloggen en proberen nieuwe technieken uit om de leerlingen te bereiken en les te geven. Restaurants gaan nu eten bezorgen en proberen op die manier toch een beetje omzet te houden. Bijeenkomsten en besprekingen worden via skype of telefoon gehouden en ook dat blijkt te werken. 

Maar er zijn ook bedrijven die niet wat anders kunnen doen. Deze bedrijven worden nu geholpen met arbeidstijdverkorting en steun. Dit zijn gewoon gezonde bedrijven die door een virus nu niet kunnen werken. 

Kunnen we niet een maand alles stilleggen?

Iedereen voelt de pijn. Kunnen we niet beter gewoon álles even een maand stil leggen. Bedrijven betalen even geen  lonen. Alle gezinnen en personen in Nederland hoeven een maand geen rekeningen te betalen. De supermarkten en lokale slagers, groentemannen en bakkers bedenken een mooi systeem. Iedereen ontvangt een pakket met eten of ontvangt een tegoedbon om te besteden in de lokale winkels.

We zetten alles stil en gaan volgende maand weer verder. Ondernemingen gaan niet failliet, geen overheidsmaatregelen, geen gedoe. Iedereen heeft dan naar rato even pijn. Samen dragen we de kosten.

Samen de pijn delen

De pijn moeten we samen dragen. Het kan niet zo zijn dat de ondernemers alleen de pijn voelen en het voor de medewerkers allemaal goed is georganiseerd. Ondernemen doe je namelijk samen. Zonder ondernemers geen banen voor medewerkers. Zonder personeel geen bedrijf. Zonder bedrijf geen toeleveranciers en afnemers. 

Medewerkersparticipatie is geen heilige graal

Medewerkersparticipatie is natuurlijk niet de oplossing voor een crisis als deze. Deze crisis is uitzonderlijk. Wel weten wij uit verschillende onderzoeken dat bedrijven met een brede financiële medewerkersparticipatie van de medewerkers beter presteren en sneller uit een crisis komen. deze bedrijven bewegen mee met de markt. De belangen van medewerkers en organisatie zijn gelijke. 

Het salaris zou een soort basisinkomen moeten zijn en moeten worden aangevuld met winstdeling. Gaat het goed met het bedrijf, dan gaat het goed met alle medewerkers en de baas. Gaat het minder goed, dan gaat het minder goed met iedereen. 

Bedrijven waar iedereen mede-eigenaar is en waar niemand meer dan 5% van de aandelen bezit is, doen dit al. Deze participatieve bedrijven delen de winsten in goede tijden en in mindere tijden deelt men de pijn en zoekt men samen naar oplossingen.

Meer weten ...bestel het boek

Deze crisis moeten we samen uitzitten. Daarna moeten we door. Zit je in quarantaine en kan je even niet zoveel doen, bestel dan ons boek en verdiep je in medewerkersaandeelhouderschap. Wellicht is dat iets om op te pakken na deze crisis. 

Bestel het boek

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs