SNPI Blog

Wat heeft het Corona-virus te maken met mede-eigenaarschap van medewerkers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 11 maart 2020

In Nederland ontstaat steeds meer paniek. Het corona-virus is op steeds meer plekken in Nederland geconstateerd. Niet alleen is dit Corona-virus gevaarlijk voor de volksgezondheid op zich, maar het brengt veel bedrijven in een crisis, hun continuïteit is in gevaar.

Medewerkers wordt gevraagd thuis te werken. Ook door andere problemen in de keten vallen de werkzaamheden van bedrijven stil. Het aanvragen van werktijdverkorting en/of het regelen van extra krediet zijn de meest voor de hand liggende oplossingen voor veel ondernemingen.

Ook een crisis is een hele goede reden om medewerkersparticipatie in te voeren. Ik zal u uitleggen waarom. Ik baseer mij op onderzoeken uit Amerika onder ESOP-bedrijven. ESOP-bedrijven zijn bedrijven die in handen zijn van de medewerkers die er werken. 

Bedrijven die een brede medewerkersparticipatie hebben zijn beter bestand tegen crises

Deze bewering komt niet zomaar uit de lucht vallen. In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar ESOP-bedrijven en hoe deze uit de economische crisis kwamen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat deze ESOP-bedrijven minder mensen ontsloegen in tijden van crisis en sneller uit de crisis kwamen. 

Bij bedrijven waar medewerkers ook allemaal mede-eigenaar zijn, zie je dat crises samen worden aangepakt. Wanneer het slechter gaat, om wat voor reden dan ook, zie je dat deze bedrijven snel acties gaan ondernemen. Medewerkers en directie komen bij elkaar en delen informatie. 

Op basis van de crisissituatie worden beslissingen genomen. Zo ook bij een Corona-crisis. Er wordt meteen naar oplossingen gezocht die de continuïteit van de onderneming kunnen borgen. Iedereen is mede-eigenaar en de betrokkenheid is groot van de medewerkers. Besluiten worden dan ook al snel gedragen door alle medewerkers.

Bij alle bedrijven die een echte vorm van mede-eigenaarschap hebben van de medewerkers, zie je dat het bedrijf snel kan reageren op een crisis, de markt en veranderingen die plaatsvinden in de omgeving.  

In goede en in slechte tijden werkt financiële medewerkersparticipatie

Het Amerikaanse onderzoek onder ESOP's laat zien dat participatie in goede en in slechte tijden werkt voor ondernemingen.

Gaat het even slechter, dan reageren participatieve bedrijven snel en adequaat. Gaat het weer beter en wordt er weer winst gemaakt dan profiteert iedereen hier van mee. 

In Nederland zien we deze participatieve bedrijven nog te weinig. Bij SNPI zijn verschillende participatieve bedrijven aangesloten. Op onze website staat een aantal mooie voorbeelden. 

Bent u ook een participatieve organisatie en zijn bij u ook de medewerkers mede-eigenaar, sluit u dan aan bij ons netwerk en wellicht staat uw verhaal in de volgende blog. 

 

lees meer

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs